Search
Close this search box.

Naziv Inovativni mladi kmet je prejel Gregor Slavec. V izboru sodelovala tudi Korošica

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je tudi letos skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM) organizirala že 13. izbor nosilca naziva Inovativni mladi kmet – kmetica (IMK 2021). Laskavi naziv je osvojil Gregor Slavec, ki izdeluje sladoled iz ekološkega kozjega mleka, pakiran v papirni, okolju prijazni embalaži.

VIDEO: Posnetek prenosa v živo – prireditev

IMK je izbor tistih inovativnih mladih kmetov ali kmetic, ki prepričajo s svojimi idejami v kmetijstvu, gozdarstvu ali ribištvu. Zaključi se s podelitvijo naziva najboljšemu kandidatu po seštevku ocen strokovne komisije (kar predstavlja 70%) in rezultatov spletnega glasovanja (30%). Namen prireditve je podpirati inovativnost med mladimi v kmetijstvu, gozdarstvu ali ribištvu ter spodbuditi prenos znanja in promocijo kmetijstva, so o izboru zapisali organizatorji.

Zaključna prireditev je potekala danes v predsedniški palači, kjer je predsednik republike Borut Pahor podelil naziv Inovativnemu mlademu kmetu. Dogodka so se med drugim udeležili tudi kmetijski minister Jože Podgoršek, predsednik KGZS Roman Žveglič in predsednica ZSPM Anja Mager.

Gregor Slavec, ki je podedoval opuščeno kmetijo, kmetuje že osem let. Je eden redkih ekoloških kmetov na Knežaku, ukvarja se predvsem z vzrejo koz. Kmalu bo začel ponujati sladoled iz kozjega mleka z domačimi malinami, jagodami z druge ekološke kmetije in raznimi oreški, ki v biorazgradljivi embalaži. Dodal bo tudi sadni sladoled brez laktoze.

Zmagovalec letošnjega izbora Slavec je ob razglasitvi povedal, da si pred osmimi leti, ko so začeli iz nič, niso predstavljali, da bodo tukaj. “Začeli smo s tremi kozami, danes smo tu, v predsedniški palači, ponosni,” je dejal in dodal, da svoje poslanstvo razume tudi kot navdih mladim, da bi se ukvarjali s kmetijstvom, ga skupaj razvijali, ohranjali naravo in varovali živali.

Da imamo naša srečanja tu, v prekrasni predsedniški palači, smo vam iskreno hvaležni. To kmetijstvu daje dodano vrednost in ga dviga na tisti nivo dostojanstva, ki si ga kmetijstvo zasluži,” se je Pahorju zahvalila predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager, sicer Korošica. Poudarila je, da kandidatke in kandidati za naziv Inovativni mladi kmet/kmetica dokazujejo, da je mogoče uspeti in so zato vzor številnim mladim, ki se podajajo na pot kmetijstva ali razmišljajo, da bi se.

Na predlog KGZS – Zavod Ptuj in DPM Mislinjske doline je v izboru sodelovala tudi Sara Berglez Zajec, sicer Radeljčanka, ki se je potem, ko je gorsko kmetijo podedovala, preselila na Kaplo.

Za naziv inovativnega mladega kmeta ali inovativne mlade kmetice 2021 so se potegovali še Simon Čretnik, Katja in Barbara Leber Vračko, Rok Gartnar, Eva Pavlič Seifert, Timotej Kovač, Katarina Puhan Gjerkeš, Anton Požar, Katja Sinkovič in Barbara Zakrajšek.

Vir: ZSPM, STA

Dogodki