Infektologinja Mateja Logar ocenjuje, da bo ukrepe treba podaljšati. Odpiranje šol še ni mogoče

Infektologinja Mateja Logar iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra je v današnji oddaji Dobro jutro dejala, da smo v Sloveniji trenutno na visokem platoju. "Bistvenega umirjanja števila okužb ni," je izpostavila in omenila, da bo ukrepe verjetno treba podaljšati. Po njenem mnenju tudi odpiranje šol še ni mogoče.
šola, klopi prazne

Ukrepi delujejo počasneje, kot je bilo načrtovano,” je povedala Logar in dodala, da so vsi upali, da bo čim hitreje prišlo do zniževanja okužb v populaciji. “To je bilo lažje doseči v spomladanskih mesecih, medtem ko gre zdaj, ko imamo v populaciji veliko število okuženih, vse skupaj počasneje. Prav tako pa še vedno potekajo zasebna druženja v domačem okolju, na katera strokovnjaki opozarjajo že od poletja,” je opozorila.

Če greste v popoldanskih urah po ulicah, boste še vedno srečali ljudi brez mask, brez varnostne razdalje. Ljudje še vedno niso dojeli, da so oni tisti, ki lahko vplivajo na to, kako bo epidemija potekala,” je opisala nastalo situacijo ter dodala, da je ukrep prepovedi gibanja v druge občine in regije, še kako smiseln, saj so z njim preprečili številna druženja.

Poudarila je, da je bilo zniževanje števila okuženih lažje v spomladanskih mesecih, “medtem ko imamo v populaciji zdaj veliko število okuženih in gre vse skupaj počasneje.” Ker se virus izloča že dan ali dva prej, preden dobimo bolezenske znake, se okužba hitro širi tudi v delovnih okoljih. “Sodelavcem pogosto tudi ne povedo, da so zboleli, zato tisti, ki so v tesnem stiku, ne gredo v karanteno. To je nov potencialni izvor okužbe.”

Infektologinja tudi meni, da se ukrepi še vedno ne izvajajo ustrezno.Dodatne omejitve niso potrebne, če bomo upoštevali vse, kar je trenutno predpisano,” je poudarila. Na vprašanje kdaj pa bo lahko omejitev manj, pa je odgovorila, da “takrat, ko bomo imeli na krivulji trend navzdol. “Trenutno smo na visokem platoju, bistvenega umirjanja števila okužb ni,” je poudarila.

Zato po njenem mnenju tudi še ni mogoče govoriti o odpiranju šol. Ko se bo trend okužb obrnil navzdol, pa bi lahko šole odpirali postopoma, najprej prva triada, delitev razredov in nošenje mask med poukom tudi za nižje razrede.Trenutne številke govorijo v prid temu, da bo zelo verjetno treba podaljšati ukrepe in s tem tudi šolanje od doma,” je poudarila. V tem trenutku tudi ni realne možnosti, da bi se šolarji vrnili v šolske klopi 30. novembra, je sklenila.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.