Search
Close this search box.

Infektolog Tomažič: Kdor se ne bo cepil, se bo moral bodisi celo življenje skrivati pred novim koronavirusom ali pa bo prej ali slej zbolel, lahko huje

Cepljenje proti covidu-19 je največji, najbolj zahteven in najbolj pomemben projekt današnjega časa ne le v Sloveniji, ampak tudi v svetu, poudarja minister za zdravje Janez Poklukar. Na vprašanja prebivalcev o njem lahko ustrezno odgovorijo samo strokovnjaki, ki poznajo sestavo cepiva in njegovo učinkovanje v telesu, je dejal na posvetu ZZS.

Zagotovil je, da si bo prizadeval, da bodo posveti o cepljenju proti covidu-19 stalnica, saj bo le tako mogoče motivirati dovolj ljudi za cepljenje. To pa bo pripomoglo k večjemu deležu cepljenih in tako h kolektivni imunosti, je izjavil na virtualnem posvetu o cepljenju proti covidu-19 v organizaciji Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS).

Cepljenje je v svetu zdaj v polnem teku, je poudarila vodja svetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović, ki je tudi predsednica zbornice.

V svetu je po njenih besedah na prvem mestu po deležu prebivalcev, ki so prejeli vsaj en odmerek cepiva, Izrael, saj je takšnih že nekaj več kot 60 odstotkov. V Sloveniji je z enim odmerkom cepljena približno tretjina ljudi. Večji bo delež cepljenih, manj ukrepov bo potrebnih za zajezitev epidemije, je poudarila.

Cepljenje je zelo stara in preizkušena tehnika, je izpostavil mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan. Na tak način si po njegovih besedah nekako prihranimo prvo prebolevanje okužbe in pridobimo imunsko zaščito, kot bi nam jo sicer pustila bolezen, le da to s cepljenjem dosežemo brez težav in posledic, ki bi jih imela bolezen.

Odločitev za cepljenje po njegovih besedah temelji na oceni, da je veliko bolj tvegano zboleti za nalezljivo boleznijo, kot pa je tveganje za zaplete po cepljenju.

Covid-19 po njegovih navedbah pomeni tekmo s časom. Zelo odziven imunski sistem, kakršnega imajo mladi, to tekmo največkrat dobi tudi brez predhodnega cepljenja, manj odziven imunski sistem, kot ga imajo denimo starejši, pa jo lahko izgubi, je povzel.

Če imajo mlajši dvome o cepljenju, naj upoštevajo, da imajo lahko tudi še več tednov po preboleli bolezni težave denimo z nespečnostjo in depresijo, pa je predlagal infektolog Janez Tomažič. In zakaj bi se nekdo sploh cepil? “Zaradi sebe, zaradi bližnjih in družbe,” je odgovoril. Družba bo po 60-odstotni precepljenosti po njegovem mnenju svobodnejša. Kdor se ne bo cepil, se bo moral bodisi celo življenje skrivati pred novim koronavirusom ali pa bo prej ali slej zbolel, lahko huje, je posvaril.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Orwell1984
Orwell1984
2 let nazaj

Začnimo z uradnimi podatki. Od 8. maja 2021 je bilo v evropskem sistemu zabeleženih več kot 10.000 smrtnih primerov in več kot 400.000 poškodb zaradi cepiva. To se izkaže na približno 2500 mrtvih in 100.000 ranjenih na mesec. Od 7. maja 2021 je ameriški sistem VAERS poročal o več kot 4.000 smrtnih primerih, skoraj 200.000 neželenih učinkih, od tega več kot 17.000 resnih poškodb. To pomeni, da je v samo 4 mesecih leta 2021 več smrtnih primerov zaradi cepiva COVID kot vseh smrtnih primerov vseh cepiv skupaj od leta 1990, saj se učinki cepiva sistematično spremljajo prek sistema VAERS. Švedska je poročala o več kot 30.000 primerih hujših neželenih učinkov cepiva.

Dogodki

Cepljenje proti covidu-19 je največji, najbolj zahteven in najbolj pomemben projekt današnjega časa ne le v Sloveniji, ampak tudi v svetu, poudarja minister za zdravje Janez Poklukar. Na vprašanja prebivalcev o njem lahko ustrezno odgovorijo samo strokovnjaki, ki poznajo sestavo cepiva in njegovo učinkovanje v telesu, je dejal na posvetu ZZS.