Search
Close this search box.

Imate bolečino v vratu in križu? Preizkusite McKenzie metodo!

Bolečina v vratu in križu je ena najpogostejših težav, zaradi katerih ljudje obiščejo zdravnika. Če ste tudi vi med njimi, vam bodo naslednje informacije o McKenzie metodi zelo koristile.

Bolečina v vratu in križu se lahko pojavi nenadoma, kot posledica poškodbe, ali pa postopoma. V tem primeru so najpogostejši vzrok ponavljajoča se gibanja, slaba telesna drža ter prekomerno in nepravilno sedenje. Na srečo pa za tovrstne težave poznamo odlično rešitev – to je McKenzie terapija!

McKenzie terapija – ko postane bolečina v vratu in križu preteklost

Ob pojavu bolečine v vratu in križu se ljudje poslužujemo različnih prijemov. Fizioterapija je eden od najpogostejših in tudi najučinkovitejših. Danes poznamo ogromno različnih fizioterapevtskih metod za zdravljenje tovrstnih težav in ena izmed njih je tudi McKenzie terapija.

Gre za eno najučinkovitejših metod zdravljenja bolečin v vratu in križu, za kar so potrebne le tri terapije. Da, prav ste prebrali. S pomočjo McKenzie terapevta boste bolečino v vratu in križu odpravili le v treh obravnavah, pri čemer boste prihranili veliko denarja, hkrati pa se naučili tudi pravilne drže, ki je pogosto razlog za tovrstne težave.

Glavna značilnost McKenzie terapije je v tem, da pacient dobi le eno ali največ dve vaji, ki ju je potrebno dovolj redno izvajati in pri tem natančno upoštevati navodila McKenzie terapevta. Zanjo ne potrebujete nobenih posebnih naprav in jo lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli.

McKenzie terapija vas v treh stopnjah pripelje do uspeha!

Celotna fizioterapija je zasnovana v treh različnih stopnjah, in sicer so to testiranje, terapija in preventiva:

1.     Testiranje

Prva stopnja McKenzie terapije predstavlja osnovno testiranje. Gre za prvo srečanje z McKenzie terapevtom, na katerem poteka:

  • Zbiranje pomembnih informacij: te se nanašajo na lociranje mesta bolečine, njenega trajanja in aktivnosti, ki bolečino poslabšajo ali izboljšajo;
  • Ocenjevanje: McKenzie terapevt oceni, koliko sta zaradi bolečine prizadeti gibljivost in funkcionalnost bolečega predela;
  • Izbira ustreznih vaj: McKenzie terapevt izbere vaje, s katerimi boste ob njihovem pogostem izvajanju odpravili bolečino.

In sedaj sledi bistvo. McKenzie terapevt vam bo določil eno ali dve vaji, ki pa jo morate ponoviti 5-krat na dan, na približno vsake 3 ure. Vendar brez strahu. Za izvajanje boste vsakokrat porabili le 2 do 3 minute.

2.     Terapija

Za McKenziei terapijo je ključnega pomena, da se pacienti med terapijo naučijo prepoznati povezavo med svojim življenjskim slogom in nastankom bolečine. To je pogoj za to, da v svoje življenje vnesete določene spremembe, ki sčasoma vodijo v izboljšanje in preprečevanje bolečine.

Tekom terapije se boste naučili tudi pravilnega izvajanja vaj, s katerimi boste že ob prvem pojavu bolečine lahko sami ukrepali. Prvi dve terapiji potekata v dveh zaporednih dnevih, med drugo in tretjo pa je običajno pet do sedem dni premora.

3.     Preventiva

Več kot očitno je, da pacienti, ki končajo s terapijo, bistveno zmanjšajo možnost ponovnega pojava bolečine. Po opravljeni terapiji so sami sposobni prepoznati bolečino, hitro in pravilno ukrepati in tudi odpraviti bolečino, ne da bi morali ponovno obiskati McKenzie terapevta.

V katerih primerih se še posebej priporoča McKenzie terapija?

Dejstvo je, da redna telovadba bistveno pripomore k odpravljanju bolečine v vratu in križu, vendar še zdaleč ni vseeno, kakšno telovadbo izvajamo.

S tega vidika se McKenzie terapija v večini zahodnih težav priporoča kot prva izbrana terapija za odpravljanje nespecifičnih bolečin v križu, vratu, mišicah in sklepih, še posebej pa se nanjo dobro odzivajo vsi, ki se spopadajo z naslednjimi težavami:

  • bolečina, ki ni bolezenskega izvora,
  • stalna bolečina na točno določenem mestu, lahko pa se ta tudi spreminja,
  • bolečina ni vedno prisotna, ampak samo ob določenih gibih in položajih,
  • bolečina je izrazitejša le ob določenem delu dneva, kot na primer zjutraj,
  • bolečina, ki jo spremlja tudi manjša gibljivost in večja togost ter okornost,
  • ob manj izraziti bolečini je boleč del zopet gibljiv,
  • bolečina ni vedno enako močna.

Še posebej pa morate biti pozorni, če napadi bolečine postajajo vedno pogostejši, kadar se obdobja brez bolečine krajšajo, obdobja z bolečino pa podaljšujejo ter v primerih, ko se bolečina širi tudi v druge predele telesa. V tem primeru je potrebno takoj ukrepati in čim prej kontaktirati McKenzie terapevta.

McKenzie metoda prinaša le pozitivne izkušnje pacientov

Izkušnje kažejo, da je McKenzie metoda do sedaj pomagala številnim pacientom. Mnogi so se z njeno pomočjo izognili tudi operativnim posegom in končno zaživeli življenje brez bolečin.

Če se jim želite pridružiti, je čas, da tudi vi preizkusite McKenzie metodo. Odpravite bolečino z rednim izvajanjem vaj, ki vam bodo vzele zgolj 15 minut na dan!

Dogodki

Več iz istega kraja

Bolečina v vratu in križu je ena najpogostejših težav, zaradi katerih ljudje obiščejo zdravnika. Če ste tudi vi med njimi, vam bodo naslednje informacije o McKenzie metodi zelo koristile.