Search
Close this search box.

Ilka Štuhec šesta, Jasmine Flury presenetljivo do zlate kolajne

Švicarka Jasmine Flury je nova svetovna prvakinja v smuku. V Meribelu je 29-letnica presenetljivo prišla do sploh prve kolajne na velikih tekmovanjih. V tesnem razpletu je ugnala na koncu srebrno Avstrijko Nino Ortlieb, bron je pripadel branilki naslova, še eni Švicarki Corinne Suter. Edina Slovenka Ilka Štuhec je zasedla šesto mesto.

Mariborčanka, dvakratna svetovna prvakinja v tej disciplini (2017, 2019) je bila na progi Roc de Fer ena izmed favoritinj za kolajno, a je tako kot številne druge izpostavljene tekmovalke ostala praznih rok.

V zgornjem delu je po dobrih 30 sekundah zaostala štiri desetinke, ta zaostanek zadržala po tehnično zahtevnejšem delu, nato pa ji na koncu ni uspelo nadoknaditi razlike do najboljših. V cilju je 32-letnica zaostala vsega 42 stotink sekunde.

Po odločilni tekmi na tem prvenstvu edina slovenska predstavnica ni iskala izgovorov, čeprav s startno številko 15, to ji je namenil računalniški žreb, na progi zaradi vse toplejšega vremena ni imela najboljšega izhodišča.

“Z današnjo vožnjo sem zelo zadovoljna, ker sem že od starta napadala, odpeljala linijo točno tako, kot sem si zamislila. Dala sem vse od sebe in zato si nimam popolnoma nič za očitati,” je dejala Štuhec v izteku smukaške proge.

Ne bi rada iskala izgovorov oziroma razlogov. Že takoj od starta sem čutila, da so smuči res super stekle, tudi oba skoka zgoraj sem danes skočila tako, kot je treba. V bistvu je bila to ena super vožnja. Na to, kako se spreminjajo razmere … Smo na prostem, in to je to,” je še povedala.

Počutila sem se super, vedela sem, kaj moram narediti, kje so tiste ključne točke, ki jih včeraj na treningu nisem naredila tako, kot sem si zamislila, in predvsem kje dodajati hitrost, se priganjati. Žal se včasih pogoji spremenijo,” je še dodala o ne najboljših pogojih, ki so jih imele najboljše smukačice, ki niso bile povsem na začetku startnega seznama.

Od tretjega mesta in brona so jo ločile zgolj tri desetinke sekunde, ki jih je pustila po drugem vmesnem času. “Mogoče sem tam bila malo izven idealne linije, ampak še vedno sem nesla hitrost, tako da ne vem …. Drugače pa verjetno povsod malo,” Štuhec ni natanko vedela, kje bi lahko izgubila centimetre, ki so jo ločili od kolajne.

V ciljni areni so za Ilko danes navijali vsi člani njene ekipe. Tudi mama in glavna trenerka Darja Črnko, ki je po sredinem zlomu stegnenice zapustila bolnišnico v Bourg-Saint-Mauriceu, kjer so ji vstavili ploščico in osem vijakov. Bila je na vozičku.

“Res je, da ni bila na svoji običajni poziciji, in mi ni mogla kaj dosti povedati, ampak vseeno je bil to plus, ko vem, da je z njo vse v redu in sem se lahko posvetila samo smučanju,” je dejala Štuhec.

Do konca sezone so na sporedu še trije ženski postanki svetovnega pokala v hitrih disciplinah, Štuhec pa je v posebnem smukaškem seštevku druga z izkupičkom 372 točk. Goggia ima na vrhu seštevka 108 točk več po šestih smukih.

Flury je za prvo zlato kolajno v karieri za vsega štiri stotinke sekunde ugnala Avstrijko Ortlieb, še osem stotink več pa je zaostala Suter. Ta je resda predala žezlo najboljše smukačice z zadnjega svetovnega prvenstva v Cortini d’Ampezzo, zlato pa je kljub temu ostalo v švicarskih rokah.

Flury je pred tem v karieri v svetovnem pokalu slavila le eno zmago v superveleslalomu v domačem St. Moritzu leta 2017, na stopničkah pa je stala še v smuku v Garmisch-Partenkirchnu januarja lani. Na SP je najvišje pred današnjim smukom posegla do 12. mesta v smuku prav v St. Moritzu 2017.

Za Švico je osvojila 36. zlato kolajno v ženski konkurenci na svetovnih prvenstvih, skupaj z moškim delom ter ekipnimi preizkušnjami pa jubilejno 70.

Ortlieb je za Avstrijo na tem SP v Courchevelu in Meribelu vpisala že peto kolajno, in sicer drugo srebrno ob treh bronastih. Skupaj ima Avstrija zdaj 307 kolajn. Švica ima na tem SP komplet kolajn vseh treh žlahtnosti, potem ko je bila druga na alpski kombinaciji Wendy Holdener.

Prva favoritinja preizkušnje Italijanka Sofia Goggia je bila diskvalificirana, že tako pa je v cilju zaostala za najhitrejšimi. Švicarka Lara Gut-Behrami je bila deveta (+0,71), Norvežanka Ragnhild Mowinckel pa deseta (+0,84).

V nedeljo bodo organizatorji v Courchevelu na progi L’Eclipse izpeljali še moški smuk (11.00), s čimer se bo končal prvi del prvenstva s hitrimi disciplinami. Na startu bodo trije Slovenci, in sicer Martin Čater, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik.

Dogodki

Švicarka Jasmine Flury je nova svetovna prvakinja v smuku. V Meribelu je 29-letnica presenetljivo prišla do sploh prve kolajne na velikih tekmovanjih. V tesnem razpletu je ugnala na koncu srebrno Avstrijko Nino Ortlieb, bron je pripadel branilki naslova, še eni Švicarki Corinne Suter. Edina Slovenka Ilka Štuhec je zasedla šesto mesto.