Search
Close this search box.

Ikea na dobri poti k jesenskemu odprtju trgovine v Ljubljani

Epidemija novega koronavirusa ni spremenila Ikeinih načrtov, da jeseni v Sloveniji odpre prvo trgovino. Vodja trgovine v Ljubljani Cas Lachaert sicer še ni želel napovedovati datuma odprtja, a je pojasnil, da ponavadi od začetka gradnje do odprtja traja 12 mesecev. “Nekaj korakov je še pred nami, a sem z napredkom zelo zadovoljen,” je dejal.

Ikeino trgovino so na območju poslovno-trgovskega središča BTC začeli graditi oktobra lani. Doslej so postavili značilno Ikeino modro stavbo, dokončana je tudi streha in vgrajena večina tehničnih instalacij. Kot je v današnjem spletnem pogovoru z novinarji pojasnil Lachaert, dela na gradbišču tečejo tudi v času epidemije, pri čemer okoli 200 delavcem zagotavljajo zaščitno opremo in ohranjajo medsebojno razdaljo.

“Vesel sem, da nadaljujemo v skladu s tistim, kar smo načrtovali, ko smo oktobra lani postavili temelje. Naša ambicija seveda je, da vrata naše nove trgovine odpremo čim prej. Toda naša absolutna prednostna naloga je, da to dosežemo na varen in zdravstveno ozaveščen način,” izpostavlja vodja trgovine.

Trenutno na strehi, kjer bo 1200 kvadratnih metrov zelenja, postavljajo približno 2300 sončnih panelov, ki bodo preskrbeli večino elektrike v trgovini. Kot je izpostavil Lachaert, bo Ikeina ljubljanska trgovina ena njihovih najbolj trajnostnih. Geotermalno energijo bodo uporabljali za ogrevanje, deževnico pa za splakovanje stranišč in za zalivanje. Urejeno bo recikliranje 23 različnih vrst odpadkov in čiščenje odpadne vode s pametnim čistilnim sistemom, so pojasnili v Ikei.

Tudi infrastruktura okoli trgovine dobiva končno podobo. Dostop do trgovine s Šmartinske ceste je že urejen, potrebna je še zadnja preplastitev. Severno cesto med trgovino in sosednjim Mercatorjem pa nameravajo urediti med poletjem.

Kmalu bodo dokončan tudi navigacijski stolp, ki bo visok 48 metrov, na vrhu pa bo znak švedskega pohištvenega velikana. V trgovini bosta tudi restavracija in kavarna, kjer bodo ponujali značilno švedsko hrano in tradicionalne slovenske jedi. Prostora bo za 450 obiskovalcev.

Ikei so medtem že začeli zaposlovati delovno silo. Ciljajo, da bo v ljubljanski enoti zaposlenih okoli 300 ljudi, zaenkrat jih je v ekipi okoli 20. Zanimanje za zaposlitev je sicer izjemno. Po besedah vodje trgovine dobijo okoli 200 prošenj za vsako razpisano delovno mesto.

Dogodki

Več iz istega kraja