Search
Close this search box.

Hrvaška načrtuje še pred poletjem precej višje prometne kazni, za prekršek tudi do 2.700 evrov

Hrvatje bodo uvedli ostrejše kazni na cestah, saj so prepričani, da bodo s tem poskrbeli za večjo varnost v prometu. Za določene prekrške napovedujejo tudi do 2700 evrov kazni, zaseg vozila in odvzem vozniškega dovoljenja

Hrvatje bodo uvedli ostrejše kazni na cestah, saj so prepričani, da bodo s tem poskrbeli za večjo varnost v prometu. Za določene prekrške napovedujejo tudi do 2700 evrov kazni, zaseg vozila in odvzem vozniškega dovoljenja, navaja spletni portal 24ur.

Na Hrvaškem je tik pred sprejetjem nova prometna zakonodaja, ki bo močno zvišala kazni, v veliko primerih bodo globe podvojene. Južni sosedi so se ostrih ukrepov lotili, ker sodijo med prometno najnevarnejše države v Evropi, za njimi so le Latvija, Bolgarija in Romunija, še poroča portal 24ur.

Čeprav opozicija višjim kaznim nasprotuje, saj naj bi šlo le za polnjenje državnega proračuna. Sprašujejo se tudi, ali bodo policisti, ki bodo imeli plače nižje od kazni, bolj dovzetni za možnost podkupovanja, pa naj bi, po podatkih 24ur.com, hrvaški Sabor zakon potrdil še pred poletjem oziroma pred začetkom turistične sezone. Sicer nova zakonodaja še ni sprejeta, ampak kot je bilo povedano v oddaji 24ur na POP TV, bodo sodeč po odzivih in podpori javnosti, hrvaški poslanci predlog potrdili.

Tako boste po novem na Hrvaškem, če bo predlog, ki predvideva precej ostrejše in tudi finančno višje globe za težje prometne prekrške sprejet, odšteli za uporabo telefona med vožnjo 200 evrov, pri nas znaša kazen 120 evrov, kolikor znaša tudi kazen za neuporabo varnostnega pasu, na Hrvaškem pa boste po novem za ta prekršek odšteli 135 evrov. Zavrnitev alkotesta vas bo pri sosedih stala do 2.700 evrov, v Sloveniji znaša 1.200 evrov, vendar pri tem dobite pri nas tudi 18 kazenskih točk. Za prekoračitev hitrosti za več kot 50 km/h izven naselja boste morali odšteti do 2.000 evrov ali pa se boste namesto denarne kazni lahko odločili za dvomesečno zaporno kazen …

Do 2.700 evrov kazni boste dobili tudi za vožnjo v nasprotno smer po avtocesti ali hitri cesti, vožnjo v naselju s hitrostjo 50 km/h nad omejitvijo, namerno vožnjo skozi rdečo luč na semaforju, vožnjo pod vplivom alkohola z 1,5 promila ali več, vožnjo pod vplivom drog, vožnjo avtomobila pred opravljanjem vozniškega izpita, vožnjo v času odvzetega dovoljenja zaradi kazenskih točk ali vožnjo v času odvzetega dovoljenja zaradi določenega prometnega prekrška.

Josip Mataija iz hrvaškega notranjega ministrstva je za 24ur povedal, da želijo s temi ukrepi na Hrvaškem zmanjšati tudi število smrtnih žrtev v prometu. Njihov cilj je, da bi imeli konec leta 2020 manj kot 213 mrtvih na hrvaških cestah.

Dogodki

Več iz istega kraja

Hrvatje bodo uvedli ostrejše kazni na cestah, saj so prepričani, da bodo s tem poskrbeli za večjo varnost v prometu. Za določene prekrške napovedujejo tudi do 2700 evrov kazni, zaseg vozila in odvzem vozniškega dovoljenja