Search
Close this search box.

Hotel Pohorje bo kmalu ponovno odprl svoja vrata

V Slovenj Gradcu trenutno obratuje zgolj en hotel (Hotel VABO), ob vse večjem povpraševanju po dodatnih nočitvenih kapacitetah pa veseli dejstvo, da bo kmalu svoja vrata ponovno odprl bivši Hotel Pohorje, objekt neprecenljive zgodovinske vrednosti, ki je zadnja leta žalostno propadal.

Zgodovina hotela sicer sega v daljno leto 1865, ko so se tu naokrog še vozili furmani s svojimi kočijami in konji ter iskali prenočišče. Leta 1899 sta se tako zakonca Johann in Maria Schuller iz Topolšice odločila za odkup hiše in sprva odprla mesarijo, ki pa sta jo zaradi velikega povpraševanja in takratnih potreb kmalu razširila v gostilno »Zum Sandwirth

Hotel sta kasneje prevzela njuna sinova, samska brata Johann in Franz Schuller, ki sta s hotelirsko dejavnostjo nadaljevala vse do konca druge svetovne vojne, ko sta bila tarči povojnih pobojev. Zaradi domnevnega sodelovanja z nemškim okupatorjem sta bila obsojena vsak na deset let zapora, v resnici pa sta bila usmrčena.

Hotel od šestdesetih let prejšnjega stoletja…

Pred tem ju ni rešilo niti posredovanje Hansovega nezakonskega sina Antona Hudopiska – Zvoneta, ki je bil pri partizanih. Sorodniki domnevajo, da sta bili njuni trupli odvrženi v rudnik Huda Jama pri Laškem.

Po koncu vojne je bil hotel, tako kot je bila standardna praksa povojnega komunističnega režima, razglašen za splošno ljudsko premoženje in kot tak pod imenom »Hotel Pohorje« deloval vse do denacionalizacijskega postopka po osamosvojitvi, ko je bil objekt s pripadajočim zemljiščem vrnjen Hansu Schullerju, oziroma njegovima dedičema Horstu in Ivanu Hansu Schullerju iz Celovca.

Ta sta bila lastnika hotela enajst let od leta 1996 do 2007, ko ga je tik pred gospodarsko krizo kupil Mariborčan Andrej Vrabl, z namenom, da stavbo obnovi in preuredi v poslovne prostore, medtem ko se s hotelirstvom po navedbah iz Dela nikoli ni nameraval ukvarjati.

…vse do danes ni bistveno spremenil svoje podobe

Po desetih letih nadaljnjega propadanja je hotel dobil novega in tudi zdajšnjega lastnika slovenjgraško družbo Kompani, ki se sicer ukvarja s strojnimi inštalacijami, posredništvom, trgovino in svetovanjem. V objektu nameravajo pod imenom »Vila Pohorje« urediti restavracijo, picerijo in kavarno, prav tako bodo ponudili tudi prenočišča.

Na Facebook profilu Vile Pohorje so pred kratkim glede same ideje projekta zapisali »IN TU SMO MI, ki želimo kot družinsko podjetje tej sramotno propadajoči zgradbi, ki smo jo odkupili v veliko slabšem stanju kot je bilo sprva videti vrniti njen izgled, namen in predvsem zopet vdahniti življenje. To počnemo z veliko mero skrbnosti, ljubezni in posvečamo se vsakemu detajlu, saj se zavedamo, da smo prevzeli bogato izročilo preteklosti, ki ga bomo skrbno varovali in ohranjali saj želimo, da se boste pri nas povezali s preteklostjo in se zazibali v romantično nostalgijo začinjeno s kančkom sedanjosti.«

Hotel bo predvidoma svoja vrata ponovno odprl v prihodnjem letu, o vseh nadaljnjih informacijah pa vas bomo seveda sprotno obveščali.

Dogodki