Hojs: Pripravljalne aktivnosti za vzpostavitev centrov za begunce iz Ukrajine v teku

Slovenija bo sprejemala begunce iz Ukrajine, a končna številka ljudi, ki jih bomo sprejeli, še ni znana; lahko govorimo o več tisočih, če bo potrebno, je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Povedal je, da so pripravljalne aktivnosti za vzpostavitev namestitvenih centrov že v teku. Omenil je možnosti vključevanja beguncev v delovne procese.

V vsakem primeru gre za ljudi, ki so v naši neposredni bližini, je danes dejal minister in spomnil, da tako kot se je ob afganistanski krizi pozivalo države v okolici Afganistana, naj sprejmejo begunce, bi bilo po ministrovih besedah danes popolnoma neprimerno, “da mi, ki smo v neposredni bližini, ljudi, ki bežijo, ne bi sprejeli”.

Kakšna bo končna številka ljudi, ki bi jih Slovenija lahko sprejela, še ni znana, je dodal minister. Je pa dejal, da se bo sam zavzel za “veliko številko”, če bo to potrebno. Pojasnil je, da so že v kontaktu s Slovensko vojsko in državnim sekretarjem iz kabineta predsednika vlade, tako da po njegovih besedah že potekajo pripravljalne aktivnosti za vzpostavitev primernih centrov, kamor bi begunce namestili.

Hkrati je omenil možnost, da bi lahko nekatere begunce iz Ukrajine takoj polno vključili v “neke naše delovne procese”. Po ministrovih besedah Slovenija potrebuje znanje, potrebuje ljudi, ki znajo delati, in po njegovih besedah “gotovo so Ukrajinci taki”.

Ob robu dogodka na Rogli, sicer namenjenega osveščanju o varnem obnašanju na smučiščih, je Hojs še opozoril, da ukrajinski begunci prihajajo iz okolja, ki je v kulturnem, verskem in zgodovinskem smislu povsem nekaj drugega v primerjavi z okoljem, iz katerega prihajajo begunci iz Afganistana.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije