Search
Close this search box.

Hojs: Ponovno smo zaostrili vstopne pogoje na mejah. Vič in Holmec odprta le ob določenih urah

Vlada je na današnji seji sklenila, da s ponedeljkom zaostri vstopne pogoje na mejnih prehodih.

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sta sodelovala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, ki sta predstavila nove odločitve vlade, ki so jih na seji sprejeli danes.

Vlada se je tudi ta teden seznanila z epidemiološkimi razmerami in po posvetovanju s Svetovalno skupino NIJZ odločila, da še vedno ostajamo v oranžni fazi.

Razmere se znova zaostrujejo, posebej nas skrbijo vnosi novih sevov, za katere še ne vemo, kako se bodo odzivali na cepiva. Zato smo se odločili za zaostritev vstopnih pogojev na naših mejah. Vstopne pogoje na mejah zato zaostrujemo s ponedeljkom, je uvodoma dejal Hojs.

Na vseh notranjih mejah bodo kontrolne točke, in sicer gre za tri tipe: Vstopne točke A, odprte 24 ur na dan. Prehodi B bodo odprti ob določenih urah za lokalno prehajanje, ne za tranzit.

V ponedeljek na mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko uvajajo kontrolne točke. 24 ur na dan je prehod možen na mejnih prehodih tipa A:

  • z Italijo: Vrtojba, Fernetiči in Škofije;
  • z Avstrijo: Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona;
  • z Madžarsko: Dolga vas in Pince.

Drug tip mejnih prehodov so tako imenovani prehodi B. Ti bodo odprti le ob določenih urah. Pretežno so namenjeni lokalnemu prehajanju meja. V odloku je že napisano, policija bo na spletni strani objavljala tudi odprtost teh prehodov. Ti pa so na meji

  • z Italijo Krvavi potok, Robič, Predel, Nova Gorica – Erjavčeva, Meblo in Rateče.
  • Na meji z Avstrijo so to Holmec, Vič, Šentilj, Trate, Jurij in Kuzma.
  • Na meji z Madžarsko pa sta to Hodoš in Čepinci. 

Preberite tudi: Podrobnosti glede vzpostavitve kontrolnih točk na mejah. Nekoliko se je spremenil tudi rdeči seznam držav

Odprte pa puščajo tudi ostale kontrolne točke, torej kontrolne točke, kjer jih zaenkrat ne kontrolirajo periodično, stalno ali ob določenih časovnih obdobjih. “Bomo jih pa kontrolirali naključno. To pa so vse tiste kontrolne točke, kjer že zdaj državljani Republike Slovenije in sosednje republike lahko prehajajo mejo. Gre v glavnem za dvolastnike, za tiste v obmejnem pasu, pri čemer smo tokrat v odloku jasno napisali, da je na kontrolnih točkah oziroma na teh mejah možno prestopati zgolj tistim, ki bodisi živijo v obmejni administrativni enoti Italije, Avstrije ali Madžarske, ali pa z naše strani občine, ki leži ob meji z Italijo, Avstrijo ali Madžarsko,” je poudaril Hojs.

Če ob prehodu meje nimate negativnega testa, niste bili cepljeni ali preboleli Covida-19, boste napoteni v karanteno, ki jo je po novem možno zaključiti po 5. dnevu z negativnim testom. Torej, ne velja več tisto pravilo, ko je bilo to mogoče narediti že naslednji dan po začetem preživljanju karantene.

Osebe, ki redno prehajajo državno mejo, morajo ob prehodu meje od 15. marca dalje predložiti negativen test, ki ni starejši od 7 dni. To bo po novem veljalo za čezmejne delovne dnevne ali tedenske migrante, dvolastnike ter tiste, ki so vključeni v izobraževanje. Izjema velja za otroke do 13 leta, morajo pa negativni test na primer predložiti tisti, ki otroke vozijo čez mejo. Da bi olajšali dostop do brezplačnega hitrega testiranja, nameravajo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje organizirati dodatne točke, predvsem na meji z Italijo, je še pojasnil Hojs.

Kot smo že poročali je vlada odločila, da bodo s ponedeljkom v posavski in jugovzhodni statistični regiji gostinski lokali lahko odprli terase in vrtove, kar je že pred novinarsko konferenco preko družbenega omrežja Twitter sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. A če bodo okužbe zaradi tega narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah v rumeni fazi prepovedano, je dodal.

Vlada je na današnji seji sklenila, da s ponedeljkom zaostri vstopne pogoje na mejnih prehodih.