S ponedeljkom se v dveh regijah odpirajo terase gostinskih lokalov

S ponedeljkom bodo v posavski in jugovzhodni statistični regiji gostinski lokali lahko odprli terase in vrtove, je na družbenem omrežju Twitter zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. A če bodo okužbe zaradi tega narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah v rumeni fazi prepovedano, je dodal.
Glavni trg Slovenj Gradec Glavni trg bar

“Veseli me, da smo prišli do točke, kjer lahko ponovno zaženemo del gostinske dejavnosti, saj si na MGRT za sproščanje prizadevamo že dalj časa,” je zapisal in dodal, da je treba poudariti, da ta sprostitev prinaša izjemno odgovornost.

V kolikor bodo namreč po sprostitvi ukrepov v omenjenih dveh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah prepovedano za rumeno fazo, je še zapisal. “Zato apeliram tako na gostince kot tudi na goste: ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čim prej vrnemo v normalno življenje,” je sklenil.

Kot je še pojasnil gre namreč za tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna.

Na Facebook omrežju je dodal še pogoje za opravljanje gostinske dejavnosti v rumenih regijah:

  • gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00 ure, izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov,
  • strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba),
  • razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz,
  • za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe,
  • največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase,
  • maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt.,
  • gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti (torej do 19.30),
  • gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, tako, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov,
  • potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt,
  • redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo,
  • vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov, ki morajo imeti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo,
  • obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih 1x tedensko.
Preberi še:  V Mariboru iz Drave potegnili truplo

Vir: Twitter Vlada RS, Besedilo: Facebook Zdravo Počivalšek

prijavi se

prijavi se v svoj račun