Search
Close this search box.

Hiška želja z Raven uresničuje želje tudi čez lužo (FOTO)

Na Ravnah letos prvi rojstni dan praznuje Hiška želja, ki je svojo uspešno poslovno pot začela lani, 4. februarja. Ob tej priložnosti smo jo obiskali tudi mi in preverili kaj vse se dogaja za zaprtimi vrati “pravljične” hiške v trgu na Ravnah.

Že na vhodu nas je pozdravila Zala Škalič, lastnica trgovine, ki je nam povedala, da vse izdelke izdeluje v večini sama: »Malo mi pomagata sestra in mama. Pa tudi mož kdaj priskoči na pomoč, predvsem pri bolj uradnih stvareh,« doda.  

Seveda nas je najprej zanimalo, kaj je botrovalo k temu, da se je sogovornica podala v ustvarjalne vode in odločila za samostojno pot. »Ta ideja se mi je že dolgo podila po glavi. Že od malih nog namreč zelo rada ustvarjam. To imamo namreč v družini. Že moj pokojni dedek je bil umetnik, veliko sem se naučila tudi od mame,” pojasni Škaličeva, ki omeni, da je že v osnovi želela, da so izdelki narejeni ročno.

»Lahko rečem, da so skoraj vsi izdelki v celoti ročno izrezani. Začela sem z izdelovanjem usnjenih copat, nahrbtnikov, obeskov za ključe, lasnih dodatkov za punčke, nakita, okvirjev za novorojenčke. Po enem letu se je ponudba seveda razširila. Zdaj izdelujem tudi torbice, toaletke, drobižnice, kape, trakce. Ker pa zvestim kupcem želim v trgovini ponuditi čim več raznolikih izdelkov, sem se podala še v grafično oblikovanje in tiskanje personaliziranih izdelkov. In sicer steklenice za vodo, otroški bodiji, majice, skodelice …«

Danes ponosna lastnica Hiške želja, ki si kruh vsakodnevno služi z ročnimi spretnostmi in talentom ter vztrajnostjo, je nam med drugim razložila, kako je sploh prišlo do tega, da od lani naprej na Ravnah obratuje tudi njena trgovina, v kateri lahko vsak najde nekaj zase. Izbira unikatnih izdelkov je namreč res pestra, o čemer smo se prepričali tudi sami, lahko pa se z obiskom v Hiški želja ali ogledom Facebook strani tudi vi.

Ker mlada podjetnica ni želela izdelkov prodajati na trgu le preko družbenega omrežja Facebook, se ji je, kot je dejala, porodila ideja, da bi odprla kar lastno trgovinico s svojimi izdelki. »Vem, da ljudem veliko pomeni, da lahko izdelek pogledajo v živo, ga otipajo in tudi pomerijo. Je bil pa kar velik zalogaj, da sem trgovino sploh lahko založila, saj je trajalo približno pol leta, preden sem jo lahko odprla.«

»Z možem sva iskala primeren prostor za prodajalno, nakar sva se spomnila na to majhno hiško ob vznožju Čečovja, kjer je bila včasih trafika. Šla sva na ogled in se takoj odločila za nakup in hiška je postala najina,« zadovoljno pove Škaličeva in nadaljuje: »Od tod tudi ime »Hiška«. »Želja« pa zato, ker se izdelki delajo po naročilu in se resnično trudim, da ustrežem vsaki želji, ki jo ima stranka pri izdelavi izdelka,” in kot kaže ji to tudi uspeva.

V Hiški želja bodo ob prvem rojstnem dnevu ves teden na voljo popusti na določene izdelke. Obiščete ji lahko na Partizanski cesti 35z, na Ravnah na Koroškem (zraven Pop bara in Interdiskonta, pod stopnicami na Čečovje), in sicer od ponedeljka do petka, med 10. in 17. uro. Ob četrtkih in med vikendom pa imajo zaprto. Lahko pa obiščete in všečkate tudi Facebook stran Hiška želja, kjer dnevno objavljajo nove izdelke.

“Trudim se izpolniti vsako željo, ki jo ima stranka, včasih ne gre, ampak v večini primerov mi uspe. V naši trgovini je na voljo veliko izdelkov, lahko pa se seveda izdelke tudi naroči, čas izdelave je pa čisto odvisen od vrste izdelka in količine naročil, ki jih imam v tistem trenutku. Vendar ni nikoli daljši od deset dni.”

Lahko bi rekli, da dober glas o Hiški želja seže tudi v deveto vas. V zgolj enem letu delovanja je sogovornici uspelo navdušiti kupce po vsej Sloveniji ter tudi izven naših meja. Že kar veliko njenih izdelkov je namreč romalo v sosednjo Avstrijo in v Avstralijo, nekaj pa jih je poslala že tudi čez lužo v Ameriko. Vendar Škaličeva kljub temu ostaja skromna in vesela, kadar jo v prodajalni obiščejo tudi domačini, ki jo morda celo premalo poznajo.

Saj kot je povedala, se kar pogosto zgodi, da nekdo naroči izdelek preko Facebooka, ko pa pride do sklepnega dejanja, plačila računa, pa marsikdo presenečen ugotovi, da je Hiška želja doma na Ravnah v njegovem domačem kraju in jo lahko obišče kar sam, ne da naročen izdelek potuje po pošti.

Glede konkurence in na vprašanje, ali je ročno dovolj cenjeno, pa je odgovorila. “Mislim, da je ročno delo v teh časih zelo cenjeno. Zelo sem hvaležna za vse stranke, ki res vidijo, da to delam s srcem in da delam dobro in kvalitetno, ter s tem podprejo mene, majhno lokalno podjetje in da dobijo izdelek, ki je unikat in narejen posebej zanje.«

Pri tem naj še omenimo, da bomo kmalu na Facebook strani Koroških Novic pripavili nagradno igro, v kateri boste lahko sodelovali tudi vi in z malo sreče prejeli unikatne izdelke Hiške želje.

Dogodki