Search
Close this search box.

Hisense Europe je danes v Velenju odprl inovacijski center vreden 2,1 milijon evrov

Hisense Europe je danes v Velenju odprl 2,1 milijona evrov vreden inovacijski center, ki pod eno streho z namenom razvoja in nadaljnje konkurenčnosti združuje kadre različnih strok. Odprtja se je udeležila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je poudarila pomen delovnih mest z visoko dodano vrednostjo in razvoj zelenih tehnologij.

Ključna stvar za uspeh na trgu je dober izdelek, je v izjavi za medije ob današnjem odprtju inovacijskega centra dejal član uprave Hisense Europe, odgovoren za raziskave in razvoj, Boštjan Pečnik. Ključen ukrep, da prideš do kakovostnega izdelka, pa so zagotovo inovacije in kadri, ki delajo v multifunkcijskih ekipah, znajo agilno razvijati izdelke in znajo sodelovati med seboj ter z inštitucijami znanja in dobavitelji, je dodal.

Poudaril je, da so se za vlaganja v inovacijski center odločili zato, da vzpostavijo arhitekturne pogoje, v katerih bodo lahko sodelavci na projektih dobro sodelovali in kjer bo možno enostavno uvajati agilne metode razvoja izdelkov. “Inovacijski center je ključna stvar, na osnovi katere bomo lahko gradili našo konkurenčno sposobnost v prihodnosti,” je navedel Pečnik.

Na vprašanje, zakaj so inovacijski center vzpostavili ravno v Velenju, pa je odgovoril, da so kitajski lastniki Gorenja v zelo kratkem času spoznali, da je v Sloveniji veliko znanja in veliko dobrih inženirjev, zato so se zelo kmalu odločili, da bo ena ključnih dolgoročnih naložb ravno naložba v raziskave in razvoj v Sloveniji.

“Glavnina razvojnega centra je v Velenju, poleg tega pa imamo tudi v Ljubljani danes že prek 50 razvojni inženirjev. Razlog je tudi v tem, da je logistika iz Ljubljane do Velenja še vedno dokaj zahtevna. In avtocestna povezava, ki jo pričakujemo, nam bo ta del problema zagotovo tudi v nekem obsegu rešila,” je ocenil Pečnik. Računa, da bodo v Velenju tudi v prihodnjih letih zaposlovali strokovnjake različnih profilov, kar jim je uspevalo tudi v zadnjih treh letih. Danes imajo po njegovih besedah na področju razvoja že 610 zaposlenih, večina od teh, to je 470, jih je v Sloveniji.

Predsednica Pirc Musar se je ob odprtju inovacijskega centra tudi sama srečala in se pogovarjala z inženirji in po pogovoru v izjavi za medije izrazila veselje, ker ti razmišljajo tudi o zelenih tehnologijah.

“To je tisto, čemur se sama želim posvetiti v tem predsedniškem mandatu. In mladi so mi zagotovili tudi tukaj v Velenju, da so vse tehnologije, ki jih razvijajo, zelene. In tega sem res neizmerno, neizmerno vesela,” je dejala predsednica.

Je pa po njenem morda malce premalokrat omenjeno, da Kitajska seveda veliko investira po Evropi, medtem ko je Slovenija premalo pogumna, da bi šla investirat na Kitajsko. A razvojni potencial je tudi z druge strani, je prepričana predsednica, ki upa, da bo naložba v Velenju morda opogumila tudi kakšno manjše slovensko podjetje k vlaganjem na Kitajsko, kjer so sicer že prisotna nekatera večja slovenska podjetja.

Da inovacijski center ni le pomembna pridobitev zanje, ampak za širšo skupnost, je v nagovoru zbranim, med katerimi sta bila tudi predsednik uprave Hisense Europe Jianmin (Hanson) Han in kitajski veleposlanik v Sloveniji Wang Shunqing, poudaril Pečnik, ki se je v imenu vodstva Hisense Europe zahvalil tudi predstavnikom slovenske države. Ti so, kot je dejal, prepoznali njihov potencial vlaganj v nove izdelke in so konec lanskega leta na osnovi zakona o spodbujanju investicij potrdili projekt razvoja novih generacij izdelkov.

Projekt, skupno vreden 39 milijonov evrov, katerega del je tudi danes uradno odprt inovacijski center, bo trajal do konca leta 2024. V okviru projekta bodo razvili številne nove generacije izdelkov, modernizirali proizvodnjo in razširili laboratorijske zmogljivosti. Za projekt so upravičeni do devet milijonov evrov sofinanciranja, je povedal Pečnik.

Hisense Europe, evropski del kitajske tehnološke skupine Hisense, katerega del je tudi Gorenje, v Sloveniji razvija večino velikih gospodinjskih aparatov, predvsem kuhalno, pralno in hladilno tehniko. Ne razvijajo pa v Sloveniji pomivalne tehnike in dela kuhalne tehnike, ki jo razvijajo na Švedskem in Nizozemskem.

“Poleg tega je pa ključno, da v inovacijskem centru razvijamo nove tehnologije, ki so ključne za našo prihodnjo tehnološko konkurenčnost, predvsem na področju pametnih, povezljivih tehnologij,” je še povedal Pečnik. Pri tem je trajnostni razvoj ena njihovih ključnih usmeritev, na področju zelenih tehnologij pa je izpostavil stalna prizadevanja za energijsko učinkovitost gospodinjskih aparatov. Hkrati se ob razvoju izdelkov ukvarjajo tudi s celotnim ogljičnim odtisom izdelkov.

V inovacijskem centru v Velenju je skupno 250 delovnih mest, od tega je 220 stalno zasedenih. “Naš fokus je rast in rast bo tudi omogočila, da se bo v Sloveniji v prihodnje proizvajalo vedno več produktov z visoko dodano vrednostjo,” je še poudaril Pečnik, kot tudi, da je njihov tržni delež v Evropi v treh letih narasel s 3,3 na pet odstotkov, pri čemer je to različno po produktnih skupinah. Med novostmi pa je izpostavil nedavno lansiranje nove premijske linije vgradnih indukcijskih kuhališč za blagovno znamko Asko in novo generacijo indukcijskih kuhališč z integrirano kuhinjsko napo.

Dogodki

Hisense Europe je danes v Velenju odprl 2,1 milijona evrov vreden inovacijski center, ki pod eno streho z namenom razvoja in nadaljnje konkurenčnosti združuje kadre različnih strok. Odprtja se je udeležila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je poudarila pomen delovnih mest z visoko dodano vrednostjo in razvoj zelenih tehnologij.