Search
Close this search box.

Hepatitis: Starši naj bodo pozorni na simptome, kot so porumenela koža, svetlo obarvano blato in temno obarvan urin

Povzročitelja akutnega hepatitisa strokovnjaki še niso odkrili, je na današnji izjavi za medije povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Primer okužbe v Sloveniji pri otroku, ki je bil starejši od 10 let, je ustrezal široki definiciji akutnega vnetja jeter, a je šlo za blag potek bolezni, otrok tudi uspešno okreva in je že v domačem okolju.

Kot je dejal minister Poklukar skupaj s strokovnjaki iz ljubljanskega kliničnega centra, tako iz infekcijske klinike, pediatrične klinike kot tudi inštituta za mikrobiologijo medicinske fakultete, aktivno spremljajo informacije o procesu zdravljenja in ugotavljanja novega akutnega hepatitisa v zadnjih 14 dneh. Kot je spomnil, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) doslej poročala o 169 primerih, od tega so 17 otrokom presadili jetra, en pa je umrl.

Po ministrovih besedah jasnega vzroka oz. povzročitelja omenjenega akutnega vnetja jeter še vedno ni, da pa v prihodnjih dneh pričakujejo podrobnejše informacije strokovnjakov in institucij iz tujine. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni in WHO že preučujeta epidemične razsežnosti omenjenega obolenja jeter, spremembe v jetrih, ki pri tem nastajajo, vzroke, nenazadnje tudi genetske in imunološke značilnosti bolnikov, ki zbolijo.

“Ta trenutek so možni povzročitelji različni, od virusov – že v času epidemije smo imeli številne mutacije koronavirusa – do drugih patogenov, tudi okolje, saj se v določenih okoljih ta obolenja pojavljajo pogosteje, nenazadnje tudi spremenjen način druženja v zadnjih letih med otroki,” je pojasnil Poklukar.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec pa je kot možnega povzročitelja omenil tudi adenovirus, ki med drugim povzroča tudi drisko. Ob tem pa je opozoril, da potrjena okužba z adenovirusom še ne pomeni nujno, da gre za akutni hepatitis neznanega vzroka. Kot je danes navedla pediatrinja in infektologinja Tatjana Mrvič, pri otroku s sumom na okužbo z akutnim hepatitisom adenovirusa niso potrdili.

Slovenska strokovna javnost je že pred dnevi dobila priporočila, kako ravnati v primeru suma na okužbo. “Če pediater v zdravstvenem domu ugotovi verjetno možnost za akutno vnetje jeter, otroka napoti dalje v regionalno bolnišnico, tam pa po posvetu z infekcijsko kliniko ali pediatrično kliniko stečeta premestitev in nadaljnja diagnostika,” je dejal Poklukar.

Strokovnjaki pa predvsem starše pozivajo, naj bodo pozorni na simptome, kot so porumenela koža, svetlo obarvano blato in temno obarvan urin. V teh primerih naj se obrnejo na pediatra, ki bo ustrezno ukrepal. Osnovni ukrepi za obvladovanje te redke bolezni so ukrepi, ki jih praviloma izvajamo za preprečevanje širjenja okužb z virusi, to so higiena rok, higiena kašlja in v primeru okužbe medosebne distanca.

Po besedah Tatjane Mrvič pa je pomembno, da javnost pomirimo. “V Sloveniji imamo zelo dober zdravstveni sistem, otroci s sumom na okužbo bodo hitro prišli do ustrezne obravnave in diagnostike,” je dejala.

Povzročitelja akutnega hepatitisa strokovnjaki še niso odkrili, je na današnji izjavi za medije povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Primer okužbe v Sloveniji pri otroku, ki je bil starejši od 10 let, je ustrezal široki definiciji akutnega vnetja jeter, a je šlo za blag potek bolezni, otrok tudi uspešno okreva in je že v domačem okolju.