Search
Close this search box.

Guettenstain, Black Widow, Funeral March, Obnoxius, Calvaria: Kompleks v znamenju 90-ih

Se še spomnite koroških bendov iz 90-ih? Vabljeni v Kompleks, da skupaj podoživite spomine iz tistega časa.

Vam zasedbe, kot so Guettenstain, Black Widow, Funeral March, Obnoxius, Calvaria kaj povedo? V Ravenskem Kompleksu bo jutri ob 20:00 predstavitev spletnega portala 90’s, ki hrani skoraj 300 posnetkov, okoli 350 fotografij, številne plakate, članke in drugo gradivo v alternativi devetdesetih na Koroškem. V sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti in KMKC Kompleks ga bo predstavila urednica Polona Pobrežnik.

GUETTENSTAIN
Zasedbo Guettenstain sta ustanovila bobnar Martin Cifer in kitarist Robert Sterkuš, ki sta med delom v ravenski fabriki ugotovila, da imata podoben glasbeni okus in željo po igranju. Ljubitelja stare glasbe, kot so Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, Status Quo, Iron Maiden, pa tudi novodobnih rock skupin, kot so Guns n’Roses in Joe Satriani, sta bend poimenovala po domačem kraju iz časov Valvasorja, upodobljenim na steni ravenske gostilne Lečnik.
Skupina je imela bazo v Kulturnem domu v Kotljah. Martin in Robert, velika zagovornika tehnične izpiljenosti igranja sta najprej vadila z basistom Brunom Rapucem, na kitari je bil Primož Mori, pevec pa Vojko Simetinger. Bruna je čez čas zamenjal Benjamin Pirnat, ki je v bend pripeljal še Marka Merčnika. Serijo kitaristov sta dopolnjevala Velenjčana Silvo Juvan in Alen Bakija.

BLACK WIDOW
Black Widow se je razvila iz mlade dravograjske skupine Orfeus. Njena baza je bila v Domu borcev v Šentjanžu, v prostoru, ki ga je prej uporabljala skupina Funeral March. Igrali so priredbe bendov, kot so Pantera, Faith No More, Metallica, pa tudi avtorske skladbe. Med drugim so skupaj z Blind Hate nastopili v Narodnem domu v Mežici in Klubu B51 (Bunkerju) v Ljubljani.

FUNERAL MARCH
Poleti leta 1991 so se združili ljubitelji trash metala Tomaž Kadiš, Mirko Đurič, Uroš Glavar in Aleš Prikeržnik. Vsi imajo izkušnje igranja v rock in komercialnih bendih, Aleš in Uroš pa tudi v ravenski pihalni godbi. Funeral March, kot so se poimenovali, so zavili v smer njihovih vzornikov, Metallice, Sepulture in drugih velikih bendov trash metala, ki so imeli tudi tisti čas na Koroškem veliko privržencev.

OBNOXIUS
Srednješolci Andrej Oder, Gregor Krenker in Toni Šporin leta 1990 so ustanovili metal bend, ki se mu je kmalu pridružil še kitarist Blaž Oder. Njihovo ime v prevodu pomeni “Nagravžni”, kot se za metal spodobi. Njihovi vzorniki so Obituary, Morbid Angel, Sepultura in njim podobni bendi, o katerih so pridobivali informacije na oddaji Drugi val na Valu 202 in prek prijateljev. Pod njihovim vplivom so začeli ustvarjati avtorsko glasbo, ki je bila plod skupinskega dela.

CALVARIA
Calvaria je bila slovenjgraška srednješolska rock skupina, ki sta jo leta 1994 ustanovila B.R. in Urban Klančnik. V času svojega obstoja je skupina ustvarila okrog 30 lastnih skladb, njihov repertoar na koncertih pa so predstavljale predvsem priredbe. Veliko so nastopali na Koroškem in drugod po Sloveniji ter tudi v Avstriji. Skupina je leta 1998 zaradi različnih interesov razpadla.

Ob 21:30 pa se dogajanje v Kompleksu nadaljuje. Sledi predpremiera plesne grozljivke Navzgor (Gledališče DELA), ki gledalce popelje v leto 2054, v zakulisje nekdanjega gledališkega odra. Čas gledališča je minil, dvorane pa naenkrat ostanejo prazne. Vse, kar je ostalo, so samo prazni prostori med sedeži in duhovi, ki plešejo na mestu, ki je bil nekoč namenjen občinstvu. Tako je nastala plesna grozljivka, ki vas bo popeljala v svet smrti gledališke kritičnosti.

Predstavo so pripravili dramaturginja in lučkarka Tea Kovše, koreografinja Katja Vravnik, ki skrbi tudi za zvok, performerji Tisa Praprotnik, Blaž Kitek in Fiona Sirovina Dvornik. Plesali bosta Sabina Pečovnik in Tisa Praprotnik, za kostume pa je poskrbela Romanca Šart.
Mentorici Gledališče ŠOLA: Katja Vravnik in Tea Kovše
Produkcija: Gledališče DELA, ZKŠTM

Dogodki

Se še spomnite koroških bendov iz 90-ih? Vabljeni v Kompleks, da skupaj podoživite spomine iz tistega časa.