Search
Close this search box.

Gregorjevo je praznik ljubezni in pomladi

Slovenije je dežela, ki v svojem imenu nosi besedico LOVE in zanjo se spodobi, da slavi ljubezen še posebej veličastno.

12. marec velja za dan, ko praznujemo slovensko valentinovo ali, bolje rečeno, gregorjevo – dan, ko se ptički ženijo in ko pozdravljamo pomlad.

Ljubezen je čutiti skozi celo leto, zaljubljenci pa posebej praznujejo vsaj dvakrat – prvič februarja na valentinovo, nato pa še marca na gregorjevo. Takrat naj bi se po ljudskem izročilu ženili ptički. Po starih običajih so se dekleta ozirala v nebo, saj je po ljudskem verovanju veljalo, da bo prva ptica, ki jo bo dekle videlo na ta dan, naznanila, kakšen bo njen mož. Gregorjevo pa je hkrati tudi praznik, ko zadiši po pomladi.

Zmaga svetlobe nad temo

V krajih z dolgoletno obrtniško tradicijo je veljalo, da sv. Gregor »luč v vodo vrže«. Tako se je razvila tradicija spuščanja ‘gregorčkov’, pisanih barčic in hišic, razsvetljenih s svečami, ki jih spustijo po potokih in rekah na predvečer gregorjevega. Običaj je prava paša za oči, saj so nekatere barčice prave umetnine. Večinoma jih izdelajo otroci v vrtcih in šolah. Drobne lučke na vodi nimajo le simbolnega pomena, ampak pričarajo tudi posebno romantično doživetje,  ki si ga morate privoščiti.

Vir: slovenia.info

Dogodki

Slovenije je dežela, ki v svojem imenu nosi besedico LOVE in zanjo se spodobi, da slavi ljubezen še posebej veličastno.