Gostinci si želijo kritja fiksnih stroškov v celoti

Gostinci so se zaradi epidemije znašli v brezupnem položaju. Soočajo se z odpuščanji, številni razmišljajo o zaprtju dejavnosti, drugi so svoje gostinske obrate že zaprli. Zato pričakujejo, da bo šesti protikoronski zakon predvidel kritje fiksnih stroškov v celoti, vključno z najemninami. S tem bi obenem popravili diskriminatorno obravnavo malih poslovnih subjektov v javnem pozivu za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19, opozarjajo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

“Panoga gostinstva je bila z odlokom vlade sredi oktobra ponovno zaprta v celoti, v spomladanskem valu je bila zaprta dva meseca, zato vztrajamo, da morajo biti do pomoči upravičeni vsi gostinci, vse gostinske dejavnosti po SKD in tudi tisti gostinci z manj kot 4 zaposlenimi. Situacija je kritična, zato naj nam država nemudoma zagotovi pomoč,” opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Gostinci bi sicer svojo finančno stisko želeli reševati s posojili, a bančnih kreditov ne dobijo, saj imajo zaradi trenutne situacije slabše bonitetne ocene, opozarjajo.

Z namenom reševanja situacije v tej panogi je agencija Spirit v začetku tedna objavila javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije covid-19. Kot so pojasnili na OZS je sekcija sicer večkrat opozorila, da je javni poziv diskriminatoren do najmanjših gospodarskih subjektov, ki opravljajo gostinsko dejavnost, saj so iz poziva izpadla podjetja z do 4 zaposlenimi. “Vsi gostinci so se znašli v težki situaciji, zato bi moral javni poziv zajemati vse gostinske dejavnosti, ne glede na število zaposlenih,” še poudarja Cvar.   

Člani se na OZS obračajo po pomoč, saj so v pozivu še nekatere druge ovire, zaradi katerih so mnogi izpadli, še pojasnjujejo pri zbornici. “Tako je denimo gostinec izpadel iz poziva zato, ker ima po izračunu delovnih ur 3,99 zaposlenih, dejansko pa ima 4 zaposlene; po pozivu se namreč upošteva delovne ure brez boleznin. To je po mnenju sekcije nepravično, saj ima po podatkih ZZZS podjetje 4 zaposlene.  V drugem primeru pa je izpadel gostinec, ki ima s.p. in 3 zaposlene v gostilni, sam pa je nosilec dejavnosti in lastnik,” pojasnjujejo.

“Primera kažeta na to, da gre za diskriminacijo na podlagi statusa podjetja in ureditve zavarovalnih podlag pri zaposlenih.” Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zato želi drugačno tolmačenje, in sicer na način, da bo v obeh primerih možna prijava na javni razpis.

Na OZS imajo tudi dodatne predloge ukrepov, ki bi jih morali vključiti v šesti protikoronski zakon. Med drugim predlagajo znižanje stopnje DDV na pet odstotkov, in sicer za gostinske storitve prehrane in brezalkoholne pijače, vino in pivo (razen za alkoholne pijače z več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola). Na OZS pa še predlagajo, da bi uvedli možnost unovčevanja turističnih bonov tudi za gostinske storitve.

VIR: OZS

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun