Search
Close this search box.

Gostinci, frizerji in kozmetiki pozivajo k odpravi neživljenjskih pogojev dela

Od danes v Sloveniji ni več razglašena epidemija covida-19, a gostinci, frizerji in kozmetiki, združeni v sekcijah pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), še naprej opozarjajo na neživljenjske pogoje dela. Vlado in stroko zato pozivajo, da te odpravi in tako omogoči normalno in rentabilno poslovanje.
Fotografija je simbolična

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS opozarja, da so obstoječi pogoji dela na terasah in znotraj gostinskih lokalov neživljenjski. Zaradi strogih omejitev gostinci poslujejo le s polovično zmogljivostjo, torej je poslovanje nerentabilno, navajajo v sporočilu za javnost. “Nemudoma naj se odpravi pogoj tri metre razdalje med mizami in omejitev štirih oseb za isto mizo. Odpravi naj se tudi pogoj PCT za vstop v notranjost gostinskih lokalov,” je v dopisu vladi in stroki med drugim pozvala sekcija. Na Hrvaškem pogoj PCT za vstop v notranjost gostinskih in nastanitvenih obratov ni potreben, v Sloveniji pa je. To po mnenju sekcije zmanjšuje konkurenčnost slovenskih gostincev, slovenske goste pa dobesedno “podimo” na Hrvaško, so dodali.

Sekcija poziva tudi k odpravi omejitev obratovalnega časa, saj po 22. uri gostinci odslovijo goste, ti pa se potem družijo v zasebnih prostorih brez kakršnihkoli zaščitnih ukrepov. Ob tem navajajo, da imajo sicer tudi v sosednjih državah daljše obratovalne čase. Gostinci opozarjajo tudi na nelogičnost ukrepa, ki določa, da mora biti strežba sedeča. Na prireditvah in na prevzemnih mestih namreč gostje lahko stojijo in jejo, v gostinskem obratu pa ne.

Sekcija še vedno vztraja pri svoji zahtevi, da se v interventnem zakonu gostincem povrne obljubljeno nadomestilo za izpad prometa in subvencioniranje regresa.

Tudi frizerji in kozmetiki opozarjajo na stroge in neživljenjske pogoje dela. Sekcija frizerjev in sekcija kozmetikov pri OZS sta zato vlado in stroko pozvali, da se nemudoma opravi pogoj 10 kvadratnih metrov na stranko. Na Hrvaškem je obvezna razdalja 1,5 metra med strankami, v Italiji pa en meter med strankami in en meter med posameznimi delovnimi mesti, navajajo v sporočilu za javnost.

Ob tem pozivajo, naj se istočasno dovoli izvajanje storitev za člane istega gospodinjstva. Sedaj namreč mož in žena ne smeta biti skupaj pri frizerju na 10 kvadratnih metrih, kar je po mnenju sekcije absurdno. “Živita namreč skupaj, pri frizerju pa “potrebuje” vsak svojih 10 kvadratnih metrov,” navajajo.

Kozmetiki in frizerji si obenem želijo, da bi lahko delali zgolj z zaščitno masko, ne pa še z zaščitnimi očali ali vizirjem. Zaradi tega je namreč slabša vidljivost, v poletnih mesecih pa je zaradi visokih temperatur nošenje vizirja in zaščitnih očal še toliko bolj moteče.

Omejitve v salonih onemogočajo frizerjem in kozmetikov poslovanje v polnem obsegu, s čimer se storitve izvajajo na črno, po domovih in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov. Ob tem v sekciji poudarjajo, da je higienska praksa v frizerskih, kozmetičnih in drugih salonih za nego telesa že ves čas, tudi pred epidemijo, na zelo visokem nivoju.

VIR: OZS, STA

Od danes v Sloveniji ni več razglašena epidemija covida-19, a gostinci, frizerji in kozmetiki, združeni v sekcijah pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), še naprej opozarjajo na neživljenjske pogoje dela. Vlado in stroko zato pozivajo, da te odpravi in tako omogoči normalno in rentabilno poslovanje.