Golob poziva Tonina, naj se vzdrži podpisovanja dolgoročnih pogodb za nakup orožja

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je za STA odzval na napoved obrambnega ministra Mateja Tonina o skorajšnjem podpisu pogodbe z OCCAR za nakup osemkolesnikov. Golob kot najverjetnejši mandatar poziva Tonina, da se "glede na to, da se bo v nekaj mesecih oblikovala nova vlada, vzdrži podpisovanja dolgoročnih pogodb za nakup orožja".

Tonin je namreč danes napovedal podpis pogodbe za nakup osemkolesnikov “še v tem mesecu”. Vlada pa bo za nameravani nakup 45 osemkolesnikov tipa boxer odštela 343,4 milijona evrov skupaj z DDV, so danes sporočili z obrambnega ministrstva po odločitvi ustavnega sodišča, da prepoved referenduma o sporazumu z organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju OCCAR ni v neskladju z ustavo. Presojo ustavnosti je zahtevala Levica, ki je zahtevala tudi zakonodajni referendum, ker da je načrtovani nakup osemkolesnikov predrag.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je danes za STA dejal, da vlada nima več legitimnosti za sprejemanje odločitev o nakupu orožja. V Levici so prepričani, da je treba nakupe osemkolesnikov ustaviti, ob čemer je Vatovec izrazil upanje, da aktualna vlada nima dovolj podlag, da bi v času do oblikovanja nove vlade prišlo do podpisa pogodbe z organizacijo OCCAR in tudi do njene uresničitve.

V SD pa pričakujejo, da se bo vlada vzdržala vseh odločitev, ki niso nujne, saj “zanje nima legitimnosti”, so sporočili za STA.