Search
Close this search box.

Golob pokazal izpis finančne uprave o svojih dohodkih

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je danes pokazal izpis finančne uprave o dohodkih v letu 2020 in izsek iz pogodbe o delovnem razmerju. Kot je zatrdil, ničesar ne skriva, vsi prihodki pa se ujemajo tako s pogodbo kot tudi do zdaj razkritimi podatki. Odmere dohodnine pa ne razkriva, saj da ne želi razkrivati podatkov o družinskih članih.

Kot je razvidno iz izpisa Finančne uprave RS (Furs), ki ga je Golob na današnji novinarski konferenci posredoval novinarjem, je imel prvak Gibanja Svoboda v letu 2020 nekaj več kot 433.000 evrov obdavčljivih dohodkov. Iz dodatno priloženega izračuna pa je razvidno, da je Golobova letna plača na položaju predsednika uprave Gen-I znašala nekaj več kot 438.000 evrov bruto oziroma nekaj več kot 214.000 evrov neto.

Ob tem je priložil tudi del pogodbe o delovnem razmerju, iz katerega je razvidno, da je imel zagotovljeno plačo v višini 11.950 evrov bruto, upravičen pa je bil tudi do variabilnega dela plačila za uspešnost poslovanja v višini 15 odstotkov osnovne plače in letne nagrade za delovno uspešnost.

Kot je še zatrdil, je vse prihodke pridobil v Sloveniji, kjer tudi plačuje davke. “Moje premoženje ima znan izvor in nič od tega ni skrito, še manj pa kje v tujini,” je dejal. Kljub temu pa dohodninske napovedi ne razkriva, saj, kot pravi, ne želi razkrivati podatkov o svojih družinskih članih. Danes je sicer izrazil pripravljenost, da odmero dohodnine za lansko leto javno pokaže, pod pogojem, da ne bo razkrival podatkov o družinskih članih.

Na vprašanje, zakaj ni izpisa o dohodkih pokazal že prej, pa Golob odgovarja, da ne dovoli, da “policijski minister diktira, katere podatke moram posredovati medijem ali komurkoli drugemu”. Hkrati zatrjuje, da ničesar ne skriva in da verjame, da živimo v demokratični državi, kjer velja pravo, in ne v policijski državi.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes pozdravil, da so “mnogi novinarji pritrdili njegovemu pozivu”, da predsedniki strank razkrijejo svoje zaslužke, še posebej zaradi tega, ker so se po njegovem mnenju pri Golobu pojavile nerazumno visoke številke. Če se bodo posamezni podatki ujemali, pa bo to zgolj dokaz, da Golob ni lagal, je še dejal Hojs.

Ob izjavi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je za Planet TV dejal, da so na ministrstvu ugotovili določene kršitve v Gen-I glede usklajevanja prejemkov vodilnih z Lahovnikovim zakonom, pa je Golob danes dejal, da je ministrstvo po njegovih informacijah odločbo o prekršku izdalo takratnemu predsedniku skupščine družbe Gen-I Martinu Novšaku, ker da ni poročal o pogodbah, sklenjenih po 17. maju 2021.

Zavrnil je tudi očitke, da naj bi zahteval provizijo pri Istrabenzovih načrtih za izgradnjo hidroelektrarne na reki Neretvi. Na posnetku, ki naj bi slednje dokazoval, pa se, kot je pojasnil, državljana Bosne in Hercegovine pogovarjata o tem, kako bi znižala slovenski delež v omenjenem projektu, ki je sicer v nadaljevanju propadel.

Golob pa se je danes ponovno predstavil tudi kot alternativa aktualni vladi, med drugim je bil kritičen tudi do “hitrega ustanavljanja javnih porabnikov denarja, kjer zaposlujejo ljudi po svojih kriterijih”, kot je denimo demografski sklad v Mariboru.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je danes pokazal izpis finančne uprave o dohodkih v letu 2020 in izsek iz pogodbe o delovnem razmerju. Kot je zatrdil, ničesar ne skriva, vsi prihodki pa se ujemajo tako s pogodbo kot tudi do zdaj razkritimi podatki. Odmere dohodnine pa ne razkriva, saj da ne želi razkrivati podatkov o družinskih članih.