Search
Close this search box.

Glasbeni recital bas pozavnistke Ane Knez z gosti

V Dvorcu Bukovje recital z Ano Knez, bas pozavnistko, ki prejema najvišje nagrade tudi na mednarodnih tekmovanjih.

Minuli četrtek, 28. februarja je v dvorani Dvorca Bukovja v Dravogradu potekal predtekmovalni glasbeni recital domačinke Ane Knez iz Pameč. Ana Knez je svojo glasbeno pot začela leta 2004 v Glasbeni šoli v Slovenj Gradcu, ne s pozavno, ampak z učenjem violine pri profesorici Nini Grošelj. A ljubezen do pozavne je bila velika. Po končani glasbeni šoli iz violine se je leta 2011 vpisala na isto glasbeno šolo k profesorju Martinu Šmonu, tokrat s pozavno. Leta 2014, po samo treh letih igranja je začela obiskovati Konservatorij za glasbo in balet Maribor ter tam nadaljevala s šolanjem basovske pozavne pri profesorju Mihaelu Švaganu.

V času šolanja se je udeležila več tekmovanj in dosegala izjemne rezultate. Leta 2015, po samo štirih letih igranja pozavne, je v Varaždinu na mednarodnem tekmovanju “Woodwind & Brass”, kjer je tekmovala v eni starostni skupini višje, prejela zlato plaketo in prvo nagrado. Leta 2016 je na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov s kvartetom pozavn “Slide trombone kvartet” v disciplini komorne skupine s trobili dosegla 100 točk in prejela zlato plaketo, prvo nagrado in nagrado za najboljše izvajano delo na tekmovanju, nastopila je tudi solistično. Na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu “Woodwind & Brass” je leta 2016 spet tekmovala starostno kategorijo višje in spet potrdila svoj talent ter dosegla zlato plaketo in prvo nagrado. Leta 2017 je na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov spet dosegla maksimalno število točk (100), ter prejela zlato plaketo, prvo nagrado in druge posebne nagrade. Leta 2017 se je spet udeležila mednarodnega tekmovanja v Varaždinu “Woodwind & Brass”, ter tam prejela prvo nagrado, zlato plaketo in Laureat, kar pomeni, da je zmagala v vseh kategorijah vseh inštrumentov.

Udeleževala se je tudi različnih celovečernih koncertov po Sloveniji, Nastopala je v Mariboru, Ljubljani, Murski Soboti, Ljutomeru, Kopru, Krškem in na Ptuju. Je članica v več različnih zasedbah, kot substituta pa deluje z več orkestri, med drugim je v treh koncertnih sezonah sodelovala tudi z Orkestrom slovenskega narodnega gledališča Maribor, trenutno pa sodeluje s filharmoničnim orkestrom Graz in z orkestrom opere Graz.

Ana Knez, bas pozavnistka

Leta 2014 je solistično nastopila s Pihalnim orkestrom Slovenj Gradec, leta 2016 je s kvartetom pozavn “Slide zone” v okviru festivala Lent nastopila s celovečernim koncertom v dvorani Union, nastopila pa je tudi v palači predsednika Republike Slovenije. V letu 2017 je nastopila solistično v okviru Festivala Lent s celovečernim recitalom v Unionski dvorani v Mariboru. Letos je kot solistka nastopila z orkestrom Slovenske Filharmonije, v marcu pa se je uvrstila v slovenski finale za izbor Evrovizijski mladi glasbenik ter solistično nastopila tudi z orkestrom RTV Slovenija. Izvedla je tudi samostojen recital v svojem domačem kraju, Slovenj Gradcu.

Opravila je vse sprejemne izpite, katerih se je udeležila: na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na Universitat fur Musik und darstellende Kust Graz in na Staatliche Hochshule fur Musik und darstellende Kunst Stuttgard v Nemčiji. Sedaj študira na Universitat fur Musik und darstellende Kunst v Grazu v razredu profesorja Wolfganga Strasserja in Davida Luidolda.

Letos je prejela nagrado doktor Roman Klasinc, ki se podeljuje samo najboljšim glasbenikom njene pretekle izobraževalne ustanove. Na Vienna international music competition je dosegla zlato plaketo.

Svoje znanje izpopolnjuje pri mednarodno priznanih profesorjih, kot so Dušan Krajnc, Györg Gyivicsan, Roger Bobo, Peter Štuhec, Simone Candotto, Stefan Schulz, Dave Taylor, Jonas Bylund, Erik Hainzl in Henning Wiegräbe.

Na recitalu je kot gost nastopil tudi Toni Sotošek, na klavirju pa ju je spremljala Fada Azzeh.

Toni Sotošek, pozavnist

Besedilo: Robert Preglau, koordinator OI JSKD Dravograd

Dogodki

V Dvorcu Bukovje recital z Ano Knez, bas pozavnistko, ki prejema najvišje nagrade tudi na mednarodnih tekmovanjih.