Search
Close this search box.

Glasbena šola Slovenj Gradec vabi na dan odprtih vrat

Glasba je univerzalni jezik sveta, je umetnost in ljubezen, ritem in harmonija pa najdeta pot v dušo in vse do srca. Otroci se poleg igranja inštrumenta zabavajo tudi pri igranju v raznih orkestrskih skupinah z drugimi otroci, nastopajo na javnih prireditvah ter se učijo širokega glasbenega znanja ter še veliko več.

Glasbena šola Slovenj Gradec vas vabi na Dan odprtih vrat, ki bo potekal v četrtek, 1. junija, od 16. ure dalje v prostorih glasbene šole (Cankarjeva ulica 5).

Otroci v starostnem obdobju od 4 do 6 let svet okoli sebe dojemajo s svojo čustveno notranjostjo in ne toliko z razumom, zato je glasba kot univerzalni jezik čustev zanje nekaj povsem naravnega. Glasbi se popolnoma prepustijo in preko igre, ki je srce otroštva, nevede razvijajo svoj glasbeni potencial – hkrati pa poteka tudi intenzivni mentalni razvoj.

Z biološkega vidika pa se ravno v tej starosti začnejo razvijati in vzpostavljati nove nevronske poti, ki otroku omogočajo povezovanje informacij iz okolja med seboj. Ker se otroci pri teh letih nahajajo v intenzivni razvojni fazi, lahko na »končni cilj« njihovega razvoja s pravilnim pristopom močno vplivamo in z lahkoto dosežemo željene rezultate (razvoj posluha, ritmičnih in motoričnih spretnosti, globoke koncentracije, zmožnosti pomnjenja itd.).

PREDŠOLSKA GLASBENA VZGOJA / GLASBENA PRIPRAVNICA

Kljub želji po doseganju zastavljenih ciljev, pa se moramo zavedati, da je to obdobje velike ranljivosti in je z otroki potrebno delati z veliko mero sočutja ter potrpežljivosti. Želimo si, da je prvi stik z glasbo prijeten in ljubeč, saj le tako lahko glasba otroku v kasnejših letih predstavlja način življenja in ne le še ene obšolske obveznosti. V ta namen izvajamo na Glasbeni šoli Slovenj Gradec predšolsko glasbeno vzgojo za otroke stare 5 let in glasbeno pripravnico za otroke, ki obiskujejo prvi razred osnovne šole. V teh programih se otroci najprej spoznajo z glasbo, kasneje pa jo tudi podoživljajo.

Otroci se pri nas ne učijo le glasbe, temveč pridobivajo izkušnje, ki so naložba za vse življenje. Spretnost javnega nastopanja, vztrajnost, delovne navade, sodelovanje v skupini, ustvarjalnost, domišljija, organizacija časa… so lastnosti, ki jih potrebuje vsak uspešen človek. Iskanje lepote v glasbi in umetnosti pa je tisto, kar ga osrečuje.

Nekateri otroci se ob glasbi umirijo, drugi ob močnem igranju na inštrumente sproščajo svojo življenjsko energijo. Nekdo izmed njih bo morda poklicni glasbenik, spet drugi bo preko petja lažje spregovoril. Nekaj otrok bo vidno izboljšalo svojo koncentracijo in motorične spretnosti, drugi pa bodo v sebi prebudili veselje do petja. V glasbi ne poznamo univerzalnega cilja, vsekakor pa kvalitetna glasbena vzgoja vpliva na fizični, čustveni in miselni razvoj otroka. Preko glasbe namreč razvija svojo notranjo občutljivost, ki ga neizmerno obogati na vseh življenjskih področjih in ga popelje na najpreprostejšo pot doživljanja pristnih trenutkov glasbe in življenja.

Vabljeni!

Dogodki

Glasba je univerzalni jezik sveta, je umetnost in ljubezen, ritem in harmonija pa najdeta pot v dušo in vse do srca. Otroci se poleg igranja inštrumenta zabavajo tudi pri igranju v raznih orkestrskih skupinah z drugimi otroci, nastopajo na javnih prireditvah ter se učijo širokega glasbenega znanja ter še veliko več.