Search
Close this search box.

Gerbičevo nagrado za življenjsko delo prejel tudi Korošec Alojz Lipovnik

Zveza slovenskih glasbenih šol je tudi letos podelila nagrade in priznanja Frana Gerbiča najbolj zaslužnim pedagogom, ravnateljem in drugim delavcem, ki delujejo na področju glasbene vzgoje in izobraževanja. Na podlagi razpisa je komisija izbrala dobitnike dveh nagrad in šestih priznanj. Podelili so jih danes v Cerknici.

Gerbičevi nagradi za življenjsko delo za leto 2023 sta dobila Alojz Lipovnik in Bojan Glavina. Oba sta s svojim delom v glasbenem šolstvu pustila izjemno sled, prvi zlasti v razvoju glasbenega izobraževanja mladih v koroški regiji in v zamejstvu, drugi pa s svojo vsestransko dejavnostjo, piše v utemeljitvi.

Lipovnik je na Glasbeni šoli Ravne na Koroškem najprej deloval kot učitelj trobil, nato kot ravnatelj. Pod njegovim vodstvom je šola pridobila več prostorov na Gradu Ravne, leta 1991 tudi v Dravogradu in malo za tem še na Ravnah na Koroškem. V šolskem letu 1986/87 sta se matični šoli pridružili še podružnici v Črni na Koroškem in na Prevaljah. Med njegovim vodenjem šole je začel delovati tudi šolski pihalni orkester.

Njegovo življenjsko delo pa je leta 1978 ustanovljena Slovenska glasbena šola na avstrijskem Koroškem, saj koroški Slovenci do takrat niso imeli veliko možnosti glasbenega šolanja. Na njej je z manjšimi prekinitvami poučeval 31 let. V zgodovino zamejskega glasbenega izobraževanja pa se je Lipovnik zapisal tudi s tem, da je po avstrijskem učnem načrtu pripravil učbenik za štiri razrede nauka o glasbi.

Glavina je bil poleg pedagoškega dela ustanovitelj in urednik glasbene revije Primorska sozvočja, ustanovni član Društva klavirskih pedagogov Slovenije, član strokovnih žirij na različnih tekmovanjih in koncertni organizator. Ustvaril je tudi skladateljski opus, namenjen večinoma otrokom in mladini.

Vodil je klavirska aktiva Glasbene šole Koper in Zveze primorskih glasbenih šol, bil pobudnik za obeležitev 100. obletnice rojstva koprskega skladatelja Vladimirja Lovca, redno sodeluje z društvi, zbori in osnovnimi šolami. Med drugim je podpisal več člankov in časopisnih kritik.

Za Gerbičevo nagrado ga je predlagala Glasbena šola Ravne na Koroškem.

Gerbičeva priznanja za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja so prejeli Matea Brečko iz Glasbene šole Slovenska Bistrica, Nataša Črnugelj iz Glasbene šole Postojna, Elizabeta Demšar Zupan iz Glasbene šole Jesenice, Monika Krajnc Štih iz Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje, Lidija Maletić s Konservatorija za glasbo in balet Maribor in Borut Vatovec iz Glasbene šole Koper.

Dobitnike je izbrala komisija, ki so jo sestavljali Metka Podpečan kot predsednica ter člani Radmila Bikić Magdić, Erna Lukač, Milivoj Matkovič in Ivo Bašič, so sporočili iz zveze. Podelitve se je udeležil tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Stef
Stef
1 leto nazaj

Iskrene čestitke G. Lipovniku !

Majda Jecelj
Majda Jecelj
1 leto nazaj

Iskrene čestitke nagrajencema Alojzu Lipovniku in Bojanu Glavini ter prejemnicam in prejemniku priznanja “Fran Gerbič”!

Dogodki

Zveza slovenskih glasbenih šol je tudi letos podelila nagrade in priznanja Frana Gerbiča najbolj zaslužnim pedagogom, ravnateljem in drugim delavcem, ki delujejo na področju glasbene vzgoje in izobraževanja. Na podlagi razpisa je komisija izbrala dobitnike dveh nagrad in šestih priznanj. Podelili so jih danes v Cerknici.