Search
Close this search box.

Gasilsko šolo zaključila 28. generacija poklicnih gasilcev

Danes je v Izobraževalnem centru zaščite in reševanja na Igu potekala zaključna prikazna vaja nove generacije poklicnih gasilcev, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost je 21 poklicnih enot prijavilo 37 kandidatov na razpis za izvedbo usposabljanja. Od teh jih 23 prihaja iz osmih različnih poklicnih teritorialnih gasilskih enot širšega pomena, pet kandidatov prihaja iz štirih različnih prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev s poklicnim jedrom in devet kandidatov prihaja iz osmih različnih gospodarskih družb, ki imajo organizirano gasilsko poklicno enoto.

Kandidati so bili razdeljeni v dva razreda, vsak od njiju pa je bil dodatno razdeljen še na tri oddelke po šest ali sedem kandidatov, so pojasnili. Zaradi razglašene epidemije je celotno usposabljanje potekalo v zaostrenih pogojih dela.

Pričelo se je dva tedna kasneje preko Zoom-a, 18. januarja 2021. Kontaktno usposabljanje v učilnicah in poligonu ICZR pa se je pričelo 16. februarja 2021. Vsak ponedeljek zjutraj so se s pomočjo vojaške zdravstvene enote izvajala hitra antigenska testiranja. 

Program usposabljanja obsega 910 pedagoških ur, od tega 401 ur teorije in 518 ur prakse. V programu sodeluje, poleg petih zaposlenih v Gasilski šoli, tufi preko 85 zunanjih pogodbenih sodelavcev: predavatelji, inštruktorji in tehnična podpora. Predmetnik obsega 17 različnih predmetov.

Kot so pojasnili praktične vaje večinoma vključujejo tri področja: reševanje oseb in gašenje požarov (v objektu in naravi), reševanje ob tehničnih intervencijah (prometne nezgode, vrvna tehnika, vlamljanje, delovne nesreče) in nevarne snovi (zavarovanje kraja, črpanje, tesnjenje, dekontaminacija, in ostalo).

Kandidati so se v aprilu in maju 14 dni usposabljali v enoti Sežana, kjer so se usposobili za delo z motorno žago in gašenje požarov v naravnem okolju. V mesecu juniju pa so opravili nočne vaje na temo gašenja požarov, reševanja ob prometni nesreči in posredovanja ob nesreči z nevarnimi snovmi.

Nekatere vaje so se letos izvedle prvič. Med njimi so posredovanje ob nesreči z radioaktivno snovjo, podpiranje stavb ob porušitvah, reševanje osebe iz gradbenega odra, gašenje požara na simulatorju montažnih hiš ter reševanje iz tovornih kabin, so še dodali v sporočilu za javnost.

VIR: Uprava za zaščito in reševanje

Dogodki

Danes je v Izobraževalnem centru zaščite in reševanja na Igu potekala zaključna prikazna vaja nove generacije poklicnih gasilcev, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.