Search
Close this search box.

Gasilska zveza Mislinjske doline deluje na visokem nivoju. Na skupščini so podelili tudi zaslužena priznanja in naziv častnega poveljnika

V soboto, 01.04.2023 je potekala 68. Skupščina gasilske zveze Mislinja. Vodstveno funkcijo poveljnika zveze je prevzel Tomaž Bricman, predsednik zveze pa ostaja Jože Kašnik.

Namen delovanja Gasilske zveze je ta, da povezuje Prostovoljna gasilska društva in Prostovoljna industrijska gasilska društva na območju občin Slovenj Gradca in Mislinje. Cilji, ki jih uresničujejo v gasilski zvezi so zagotoviti organiziranost, strokovno usposobljenost in usklajen razvoj članic za učinkovito požarno varnost v občinah kjer delujejo.

Gasilska zveza je humanitarne narave, ki zagotavlja in ohranja vrednoto društvenega življenja, upravlja naloge gasilstva kot dejavnost, in vodi evidence članstva v programu Vulkan. Lansko leto so bili gasilci iz vse gasilske zveze priča tudi lepemu dogodku in sicer praznovanje 150. letnice PGD Slovenj Gradec.

Predsednik zveze Jože Kašnik je na skupščini dejal: “Ne morem mimo dogodka, ki nas je vse gasilce iz vse države povezal in nam dal precej izkušenj na operativnem področju. To se je zgodilo, ko je po našem Krasu divjal največji požar v naravi na Slovenskem. Na pomoč smo se odzvali tudi gasilci iz naše GZ in to kar v 4. odpravah.”

Ko smo prišli na  Krasu nas je pričakala slika, ki si je sploh ne moreš predstavljati. Velikosti požara in popolnoma drugi pristopi interveniranja, kot smo jih mi Koroški gasilci vajeni, so nas postavili pred dejstvo koliko smo sposobni in kaj znamo. Vendar za nas gasilce je ta velika ovira postala izziv in smo se je po tehtnem premisleku lotili z vso resnostjo in strokovnostjo kot se za takšno intervencijo spodobi”, je Kašnik s ponosom izjavil.

V Celju se je ravno v času požara na Krasu odvijala velika gasilska olimpijada, kjer so gasilci iz Mislinjske doline prav tako sodelovali kot prostovoljci.

Na Krasu je tiste dni iz celotne Slovenije sodelovalo okoli 14.000 prostovoljnih gasilk in gasilcev na olimpijadi pa okoli 1.400 tako, da so bili tisti teden pravzaprav najštevilčnejša prostovoljna organizacija v naši državi, ki je delovala kar na dveh tako velikih dogodkih. Velja pa omeniti to, da so se vsi iz požara na Krasu, ki so sodelovali na tej intervenciji, domov vrnili brez poškodb. To je tudi dokaz da so gasilci strokovno in psihofizično zelo dobro usposobljeni.

Gasilska zveza Mislinjske doline odlično sodeluje z Mestno občino Slovenj Gradec in Občino Mislinja.

Jože Kašnik se je ob tej priložnosti še posebej zahvalil vsem tekmovalnim enotam, ki so dosegle odlične rezultate, vsem operativcem pod vodstvom Zdravka Sešel, tajnici Valeriji Bricman, blagajničarki Lučki Vrhovnik, vsem mladincem ter komisiji, za trud in požrtvovalnost, da Zveza nemoteno deluje.

Ob tej priložnosti so tudi podelili zlate plakete za izjemne dosežke na področju razvoja in prepoznavnosti GZ Mislinjske doline.

Zlate plakete so prejeli:

  • Kac Ivan je prejel zlato plaketo GZ za 10. letno delo podpredsednika GZMD
  • Pavlič Jože je prijel zlato plaketo GZ za 24. letno delo predsednika nadzornega odbora GZMD
  • Smolnikar Igor je prijel Zlato plaketa GZMD za pomoč in izvedbo gasilskega tekmovanja v orientaciji GZ SLOVENIJE na Kopah

Prav tako so vsi trije prejeli priložnostna odlikovanja za posebne zasluge od predsednika Gasilske zveze Jožeta Kašnika

Na skupščini so podelili tudi naziv Častni poveljnik in sicer je bil podeljen Edvardu Turičnik.

Edvard Turičnik

Edvard Turičnik, član PGD Legen je leta 1974 postal tajnik občinske gasilske zveze Slovenj Gradec in to funkcijo opravljal polnih pet let. V tem času se je ustanovila tudi samoupravna interesna skupnost za protipožarno varnost (SIS), katere tajnik je bil vse do njene ukinitve. Poveljnik takratne gasilske zveze Slovenj Gradec je bil dvakrat in sicer v letih 1982-1984 ter 1993-1998.

Vedno se je zavzemal za razvoj gasilstva, vaških skupnosti, Mestne občine Slovenj Gradec, kakor tudi celotne Koroške regije. S svojim delom je glas gasilstva Koroške regije v pozitivnem smislu venomer prenašal širom Slovenije ter tako močno prispeval k prepoznavnosti Koroških gasilcev. Za vso opravljeno delo je prejel številna priznanja, pohvale, zahvale in odlikovanja. Je častni član PGD Lege, častni delovni predsednik PGD Legen in častni predsednik PGD Legen. Prav tako je tudi prejemnik plakete in značke za gasilskega veterana.

Na skupščini so izvolili tudi novega poveljnika GZMD Tomaža Bricman, ki je bil do sedaj občinski poveljnik občine Slovenj Gradec .

Ob koncu je Jože Kašnik izrekel tudi posebno zahvalo: “Zahvalili pa bi se radi tudi dosedanjemu poveljniku Zdravku Sešel za ves trud in predano delo vseh pet let njegovega poveljevanja na naši gasilski zvezi.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem gasilcem za vašo požrtvovalnost, solidarnost in borbenost, ki jih pri svojem delu kažete vsak dan. Vse dobro pri vašem delu tudi v prihodnje, obenem pa vsem dobitnikom priznanj iskreno čestitamo.

Vir: Gasilska zveza Mislinjske doline

 

Dogodki

V soboto, 01.04.2023 je potekala 68. Skupščina gasilske zveze Mislinja. Vodstveno funkcijo poveljnika zveze je prevzel Tomaž Bricman, predsednik zveze pa ostaja Jože Kašnik.