Gantar: Sloveniji je do konca leta obljubljenih približno 5000 doz cepiva proti covidu-19

Sloveniji je do konca leta obljubljenih približno 5000 doz cepiva proti covidu-19, je minister za zdravje Tomaž Gantar danes dejal v odgovoru na več ustnih poslanskih vprašanj na izredni seji DZ. Gre za cepivo Pfizerja in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech, ki naj bi dovoljenje Evropske agencije za zdravila predvidoma dobilo 29. decembra.
cepivo

Gantarja na daljši rok skrbi zlasti, da ne bi dosegli 60-odstotne precepljenosti prebivalstva. Gibanja proti cepljenju so po njegovih besedah namreč močna ne samo zunaj Slovenije, ampak tudi znotraj naše države. To je tudi eden od razlogov, da so se odločili za nakup preko Evropske komisije in Evropske agencije za zdravila, da bi bilo zaupanje v varnost cepiva večje.

Če bi želeli, da bi se lahko življenje normaliziralo, bi bilo treba po oceni strokovnjakov cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva. Prva pošiljka cepiva bo predvidoma zadostovala za cepljenje 50.000 do 60.000 ljudi. Še letos bi za cepljenje, ki bo prostovoljno, namenili 10,5 milijona evrov. Med prvimi, ki jih bodo cepili, bodo v skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni in oskrbovanci v domovih za starejše.

Ko bo Evropska agencija za zdravila dala pozitivno mnenje cepivu, bo njegova sestava tudi javno objavljena. Sicer pa je sestavljeno iz genetske informacije RNK oz. DNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati S protein. Na to se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in T celice, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic. Ta informacija je zavita v maščobni ovoj, medtem ko ne vsebuje adjuvansov in konzervansov. Učinkovitost cepiva je 95-odstotna.

Predsednik vlade Janez Janša pa je nato zvečer na svojem profilu na Twitterju objavil tabelo s podatki, koliko odmerkov cepiva družbe Pfizer naj bi Slovenija dobila letos in v začetku prihodnjega leta. Kot je razvidno iz tabele, naj bi v tem letu tako prejeli 58.500 odmerkov, januarja 5850, februarja 83.850 in nato marca še 99.450 odmerkov.

Lahko sicer pride še do sprememb (upajmo navzgor), a tole so količine obljubljenih odmerkov cepiva Pfizer zoper #Covid_19 za Slovenijo iz skupnih naročil #EK. Za učinkovito cepljenje ene osebe potrebujemo dva odmerka. Prvo cepivo Moderne pa bo na voljo najkasneje do 12.1.2021,” je še zapisal.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.