Search
Close this search box.

Fuga kot okvir slike za vaš dom (FOTO)

Fuge – funkcionalne in lepe

Pri zaključnih oblogah iz keramičnih ploščic ali kamnitega materiala imajo fuge poleg funkcionalne tudi zelo pomembno estetsko vlogo. Fuge so kot okvir, ki so posebej ustvarjene za ujemanje s sodobnimi trendi oblikovanja. V različnih izvedbah so pogosta izbira za obloge v kuhinjah, kopalnicah, hodnikih, kleteh in shrambah. Za trajnost tovrstne obloge je treba že pri načrtovanju spoštovati osnovne dejavnike, ki pogojujejo tudi izbor fugirne mase in trajno elastičnih izdelkov za zapolnjevanje dilatacijskih reg.

Pravilen izbor in način vgradnje fugirnih mas

»Konec delo krasi« je star pregovor, ki še kako velja pri polaganju oblog iz keramičnih ploščic in kamna. Fuge njihov izgled zaradi svoje dekorativnosti poudarijo in še dodatno obogatijo. Zato naročniku še posebej padejo v oči in so pri predaji opravljenih del vedno deležne pozornosti. V nadaljevanju svetujemo, kako pravilno pripraviti fuge in mase za njihovo zapolnitev, kako naj poteka postopek zapolnitve in zaključne obdelave ter čiščenja, z namenom, da bodo fuge(po)polnega, gladkega in enotnega izgleda. To je možno doseči zgolj ob spoštovanju zahtevanih pogojev za delo. Tudi na tem mestu je treba opozoriti, da imajo fuge in dilatacijske rege pomembno tehnološko vlogo, ki mora biti jasno določena že v fazi načrtovanja. Poleg arhitekture, lege in namembnosti prostora je za pravilno dimenzioniranje fug in velikosti dilatacijskih polj ter za izbor najustreznejše fugirne in tesnilne mase treba upoštevati tudi vrsto in dozorelost podlage ter vrsto in format obloge.

Dejavniki, ki vplivajo na izbor in izvedbo fugiranja

Osnovni dejavniki, ki jih moramo poznati pred začetkom fugiranja in izvedbe dilatacijskih reg v oblogah iz keramičnih ploščic in kamna, so:

  • vrsta podlage,
  • vrsta in format obloge,
  • arhitektura prostora,
  • namembnost prostora ob pričakovanih/znanih obremenitvah,
  • čas od izvedbe do uporabne obremenitve ter
  • podnebne razmere v času izvedbe del.

Na osnovi poznavanja in spoštovanja teh dejavnikov lahko pravilno dimenzioniramo fuge in določimo velikost dilatacijskih polj. Ustrezen izbor vrste fugirne mase in izdelka za zapolnitev dilatacij bo zagotovil kakovost in trajnost izvedenih del.

Vrsta in dozorelost podlage

Zelo pomembna je pravilna izbira zaključne obloge glede na karakteristike podlage, saj se prikrite in vidne napake iz podlage praviloma s časom prenesejo tudi na zaključno oblogo iz keramičnih ploščic in kamna ter posledično tudi na fuge in dilatacijske rege. Problematični so slabo izvedeni detajli na mestih instalacijskih vodov, stikov med stenami in tlemi, zmanjšane debeline nosilnih slojev kot osnove za zaključne obloge in fuge ter previsoka vlažnost podlage.

Pri podlagah na osnovi cementnih veziv, ki jih prehitro prekrijemo z oblogo iz keramičnih ploščic in kamna, prihaja do napetosti med podlago in oblogo, ker se v cementni podlagi še ni zaključil proces krčenja. Ob prisotnosti preostale vlage v podlagi ali kapilarne vlage spremlja ta pojav še kemijska reakcija navadnega portlandskega cementnega veziva v lepilni malti in fugirni masi, ki povzroči pojav lis v fugirni masi in tudi izcvetanje soli na površini fug. Opisane težave so izrazitejše na zunanjih površinah, ki so izpostavljene padavinam. V takih površinah v suhih vremenskih obdobjih po padavinah nastanejo pogoji za pojav izcvetanja.

Rešitev za ta problem je Mapei fugirna masa ULTRACOLOR PLUS ali KERAPOXY EASY DESIGN, ki ne vsebuje portlandskega cementa in tako ne povzroča izcvetanja. Na voljo je razširjena barva paleta fugirnih mas. Izbirate lahko med 40 barvami fugirnih mas. Celotna barvna paleta TUKAJ.

Za več informacij si oglejte celotno kolekcijo izdelkov za polganje keramičnih ploščic in kamna TUKAJ.

Dogodki