Search
Close this search box.

Frizerji in kozmetiki opozarjajo na razmah dela na črno, vlado so pozvali k čimprejšnjemu odprtju salonov

Sekcija frizerjev in sekcija kozmetikov pri OZS sta danes ponovno opozorili na razmah dela na črno zaradi zaprtja kozmetičnih in frizerskih salonov ter vlado pozvali k čimprejšnjemu odprtju obeh dejavnosti. Sekciji kot zgled navajata sosednje države, kjer kljub slabi epidemiološki sliki frizerskih in kozmetičnih salonov niso zaprli.

Frizerji in kozmetiki opozarjajo, da se kozmetične in frizerske storitve sedaj odvijajo v zasebnih prostorih, kjer ni nikakršnega nadzora nad izvajanjem zaščitnih ukrepov, zato je verjetnost okužbe s koronavirusom še toliko večja.Menimo, da bi lahko frizerske in kozmetične storitve opravljali v naših salonih legalno, skladno s priporočili NIJZ, pri čemer bi zagotovili popolno zaščito tako za naše stranke kot zaposlene,” menita sekciji.

Predsednik OZS Branko Meh pa ob tem dodaja: ”Vlada je prisluhnila našim pobudam in v petek določila nekatere nove izjeme od prepovedi. To so gradbena, vzdrževalna in montažna dela ter nekatere druge storitve. Verjamemo, da bo vlada prisluhnila tudi našim frizerjem in kozmetikom ter jim omogočila opravljanje dejavnosti, seveda ob upoštevanju navodil NIJZ.”

Frizerski, kozmetični in pedikerski saloni ter podobne dejavnosti nege imajo že sedaj veliko strožje ukrepe NIJZ, kot jih imajo v sosednjih državah in državah EU. Obenem pa lahko v teh državah, kljub slabi oz. podobni epidemiološki sliki, frizerski, kozmetični, pedikerski in podobni saloni za nego še naprej obratujejo. Zato sekciji pozivata pristojne, da med izjeme v Odlok dodajo frizerske storitve, kozmetične in pedikerske storitve ter druge dejavnosti za nego telesa v salonih, ki se prepletajo s kozmetičnimi storitvami.

Pedikura nujna za starejše in sladkorne bolnike

Poleg kozmetičnih storitev in drugih dejavnosti za nego telesa naj se dovoli tudi opravljanje dejavnosti pedikure – nega stopal in nohtov. V času prvega zaprtja so imele kozmetičarke -pedikerke največ telefonskih klicev starejših ljudi, ki imajo težave z nohti (vraščeni nohti, otiščanci, kurja očesa, razpoke, zadebeljeni nohti, glivični nohti). Starejši ljudje si težko ali si celo ne morejo sami urejati nohtov in stopal, prav tako strokovno nego potrebujejo sladkorni bolniki, ki imajo specifične težave prav na nogah.

S tem, ko bi dovolili izvajanje preventivnih in negovalnih storitev v kozmetičnih, pedikerskih salonih ter drugih salonih za nego telesa, bi posledično razbremenili tudi zdravstveni sitem. Neustrezna nega vraščenih nohtov in otiščancev namreč lahko privede do resnih zapletov, ko ljudje potrebujejo zdravniško oskrbo, poudarjajo v zapisu objavljenjem na spletni strani OZS.

Neenaka obravnava

Člani ugotavljajo, da estetski centri nemoteno opravljajo svoje storitve (botoks tretmaji itd.), ob tem pa tudi povsem identične storitve, ki se izvajajo v kozmetičnih salonih. Zato sekcija kozmetikov pri OZS meni, da bi tudi kozmetiki lahko nadaljevali z opravljanjem storitev v kozmetičnih salonih. 

Besedilo: Obrtno – podjetniška zbornica Slovenije

Dogodki

Sekcija frizerjev in sekcija kozmetikov pri OZS sta danes ponovno opozorili na razmah dela na črno zaradi zaprtja kozmetičnih in frizerskih salonov ter vlado pozvali k čimprejšnjemu odprtju obeh dejavnosti. Sekciji kot zgled navajata sosednje države, kjer kljub slabi epidemiološki sliki frizerskih in kozmetičnih salonov niso zaprli.