Search
Close this search box.

Franc Vezela bo ostal brez stanovanja – lahko pomagate?

FOTO: Facebook, osebni arhiv

Večkrat nagrajen glasbenik, kulturnik - Slovenjgradčan - Franc Vezela (o njem so posneli tudi dokumentarni film), se je znašel v hudi situaciji - njegovo stanovanje, v katerem živi, se prodaja. G. Vezela bo do poletja, če ne najde drugega stanovanja, brezdomec.

Franc Vezela, umetnik iz Slovenj Gradca, se je znašel v hudi stiski. Do poletja se mora namreč izseliti iz svojega stanovanja, ki je sicer v zelo slabem stanju. Stanovanje je plesnivo, streha je razpadajoča, Franc Vezela pa se ne pritožuje nad tem. Stanovanje se prodaja, po naših informacijah naj bi se vse skupaj zrušilo, zato mora do poletja stanovanje zapustiti – čeprav nima kam.

Franc se je obrnil tudi na Občino Slovenj Gradec kjer pravijo, da ga lahko nastanijo le med brezdomce, kar pa zanj ni primerna rešitev. Franc je namreč že dvakrat zdravljen alkoholik, zato potrebuje prostor zase. 

G. Franc se obrača na vse vas z spodnjim videom, če mu lahko kako pomagate.

 

Iz Občine Slovenj Gradec so za Koroške Novice o situaciji odgovorili sledeče:

 

Župan Mestne občine Slovenj Gradec je bil preko strokovnih služb, ki so v preteklem tednu opravile razgovor z gospodom Zlatkom Verzelakom (alias Francem Vezelo), obveščen o težavi v zvezi s prodajo zasebnega objekta, v katerem je gospod Verzelak doslej (v žal izjemno neugodnih bivanjskih razmerah) bival doslej. Gospod Verzelak se je na občinske službe obrnil v zvezi s svojimi stanovanjskimi težavami in jih obvestil, da ostaja brez stanovanja in se na Mestno občino tokrat pravzaprav prvič obrnil s prošnjo po rešitvi stanovanjskega problema. Gospod Verzelak se je prijavil na čakalno listo za dodelitev socialnega stanovanja, na kateri pa je v skladu s točkovnim sistemom šele na 25. mestu. Doslej je namreč bival v zasebnem objektu, ki se sedaj prodaja, zaradi česar se mora tudi izseliti. Prosilcu smo na sestanku predlagali, da poišče podobno rešitev kot doslej in sklene najemno pogodbo, četudi za tržno najemnino in z zasebnim najemodajalcem, pri čemer bi mu lahko proračun Mestne občine plačevanje najemnine subvencioniral, v kolikor bi bilo ugotovljeno, da je do subvencije upravičen. V MOSG prostih stanovanj trenutno nimamo, na listi za dodelitev socialnih stanovanj pa je kar 60 prosilcev, tudi družine z otroki. Dejstvo je, da je Mestna občina Slovenj Gradec dolžna pri dodeljevanju socialnih stanovanj spoštovati pravilnike in zakonodajo, župan pa lahko le v izjemnih primerih, kot se je to zgodilo pri deložaciji družine s štirimi otroki, odredi izredno dodelitev stanovanja, če je le-to na razpolago (v tem trenutku pa stanovanj žal ni). Problema gospoda Vezele se zavedamo, vendar žal ni edini. V nobenem primeru pa gospodu Verzelaku ne moremo omogočiti vselitve v kakšnega od zapuščenih objektov, kjer bi bila ogrožena njegova varnost, saj Mestna občina ne more prevzeti odgovornosti za njegovo bivanje v neustreznem prostoru ali objektu. Kot rečeno, trenutno najboljša rešitev za gospoda Verzelaka bi bila torej sklenitev najemne pogodbe z zasebnim najemodajalcem, saj je tovrstnih stanovanj v naši mestni občini na razpolago precej, po vlogi za subvencioniranje tržne najemnine pa bi bil gospod Verzelak najverjetneje upravičen do uvrstitve na listo upravičencev za subvencioniranje najemnine. Obžalujemo, da se je naš občan znašel v stanovanjski stiski in se v skladu z možnostmi trudimo iskati rešitev zanj, vendar smo pri tem omejeni v prvi vrsti s pomanjkanjem stanovanjskih enot, v drugi vrsti pa z zakonodajo in pravilniki, po katerih moramo vse prosilce obravnavati enakopravno.

VIR: Facebook

Dogodki

FOTO: Facebook, osebni arhiv

Večkrat nagrajen glasbenik, kulturnik - Slovenjgradčan - Franc Vezela (o njem so posneli tudi dokumentarni film), se je znašel v hudi situaciji - njegovo stanovanje, v katerem živi, se prodaja. G. Vezela bo do poletja, če ne najde drugega stanovanja, brezdomec.