Search
Close this search box.

FOTO: Protestniki na Titovem trgu zahtevali odgovore in nižje položnice za ogrevanje

Ljudska iniciativa Velenje je včeraj, 24. januarja 2024, na Titovem trgu izvedla protest zaradi previsokih cen toplotne energije.

Kot smo poročali TUKAJ, se je včeraj, 24. januarja 2024, na protestu na Titovem trgu v Velenju zbrala množica ljudi, ki so zahtevali odgovore in nižje položnice za ogrevanje. Ljudska iniciativa Velenje je povedala svoje zahteve, ter kakšne bodo posledice v primeru, da zahtev ne izpolnijo. Na samem protestu so spregovorili tudi občani, ki so povedali, kako visoke položnice so prejeli in tudi to, da jih ne zmorejo poravnati. Nekateri občani so tudi povedali, da položnic ne nameravajo poravnati. Z množico so med drugim delili tudi svoje izkušnje z zaposlenimi na KP Velenje.

Predstavnik Ljudske iniciative Velenje Asmir Bećarević je dejal, da bodo te položnice marsikoga pahnile v revščino.  “Ne bomo prodajali svojih stanovanj, da plačamo visoke položnice za ogrevanje.” je dejal.

Od Komunalnega podjetja Velenje med drugim zahtevajo, da takoj prekliče vse položnice, ki jih je izdalo januarja 2024, začasno naj ustavi izdajanje novih položnic, dokler se ne najde rešitev za 50-odstotno znižanje cen toplotne energije in zmanjša priključno moč za 30% vsem stanovanjskim stavbam.

Prav tako pozivajo Termoelektrarno Šoštanj, naj takoj zniža ceno toplotne energije na raven januarja 2022 in javno objavi količino in ceno toplote, prodane Komunalnemu podjetju Velenje v letu 2023, ter te podatke mesečno ažurno objavlja.

Nadzorni odbor MO Velenje in Nadzorni svet KP Velenje naj naročita izredno in neodvisno revizijo poslovanja KP Velenje in pojasnita plačevanje letne najemnine v višini cca 6 milijonov EUR. Zahtevajo, da se ta denar porabi za znižanje cene toplotne energije odjemalcev KP Velenje ali da se ukine.

Vse te zahteve morajo biti po njihovih besedah izpolnjene do 31. januarja 2024.

Mestna občina VelenjeObčina Šoštanj in Občina Šmartno ob Paki naj pričnejo postopke izločitve CO2 kuponov iz cene toplotne energije in zmanjšanja DDV iz 22 % na 9,5 %. Zahtevajo in zagotovijo naj nadomestilo iz naslova degradacije okolja za ljudi od Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj. Od njih zahtevajo tudi pojasnijo o zaračunavanju letne najemnine v višini cca 6 milijonov EUR ter kam gre ta denar. Te zahteve morajo biti izpolnjene do 29.2.2024.

V primeru, da zahteve ne bodo izpolnjene pa so povedali, da sledi stopnjevanje lokalne nepokorščine, vključno z referendumom, kazenskimi ovadbami in civilnimi tožbami ter popolno blokado mesta.

FOTOGALERIJA:

Vir: velenjcan.si

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Otmar
Otmar
3 mesecev nazaj

Druže tito…..

Dogodki

Ljudska iniciativa Velenje je včeraj, 24. januarja 2024, na Titovem trgu izvedla protest zaradi previsokih cen toplotne energije.