Search
Close this search box.

FOTO: Pri Prežihovi bajti so tradicionalno prešali mošt

Pri Prežihovi bajti je tudi letos potekala delavnica Prešanja, ki so jo izvedli člani Sadjarskega društva Mežiške doline.

Najlepše jesensko opravilo je prešanje mošta. Celoletna skrb za sadno drevje se jeseni obrestuje s pobiranjem sadja in pridelavo domače pijače, mošta. Pri Prežihovi bajti je lep sadovnjak, ki ob vsakoletni skrbni oskrbi bogato rodi. Jabolka in hruške so že včasih prešali pri Prežihovi (Kuharjevi) bajti in še dandanes je tako. Prešajo jih na leseni preši, ki stoji ob bajti.

Mošt je bil pri nas na Koroškem že od nekdaj zelo cenjena pijača. Danes je njegovo mesto najbrž že veliko kje prevzelo pivo, v tistih časih pa se ni moglo zgoditi, da bi obisku, ki je prišel k Prežihu, ne postregli s hlebom domačega rženega kruha in grčo mošta. To je bilo za kmečko gostoljubnost nekaj tako samoumevnega, kot je danes turška kava, ki ti jo ponudijo, ko obiščeš žlahtnike ali znance.  

Iz pisem Kuharjevih pobov: Konec avgusta 1954 je Alojzij Kuhar še zadnjič pisal bratu Avgustu na Ravne, da bi vsaj starost rad preživel pod Uršljo goro: »Dasi Bog sam ve, kako rad bi svoje stare dni preživel pod Uršljo goro, na Preškem Vrhu, hodil po preških bregeh, se sončil po preških ozarah in odorih, obiral preške hruške in češplje in včasih posrkal kakšen vrč preškega mošta in sedel na vrhu pod preškimi šancami pri tisti preški lipi, od koder je razgled tako vesoljen in opojen, a se mi zdi, da čas še ni prišel.«

Delavnico prešanja so tudi letos izvedli člani Sadjarskega društva Mežiške doline in obiskovalcem pokazali stari način pridobivanja mošta s predhodnim točenjem jabolk ter stiskanjem soka na leseni preši. Pri tem jesenskem opravilu so se jim pridružili in jim pomagali še učenci iz POŠ Kotlje in OŠ Koroški jeklarji in skupina študentov Erasmus+ iz Slovenije, Srbije, Grčije, Latvije in Portugalske.

Vir: Ravne.si

Fotogalerija

Pri Prežihovi bajti je tudi letos potekala delavnica Prešanja, ki so jo izvedli člani Sadjarskega društva Mežiške doline.