Search
Close this search box.

FOTO: Na Dobravi spletli kar 20-metrski pegl

Na območju KS Radlje ob Dravi že več kot 15 let uspešno deluje Kulturno, športno in turistično društvo Dobrava, ki je poznano predvsem po pestrem programu in številnih aktivnostih ter po izdelavi velikanskega pegla.

Kulturno, športno in turistično društvo Dobrava že več kot 15 let deluje na območju KS Radlje ob Dravi in je poznano predvsem po bogatem kulturnem programu, športnih in turističnih prireditvah ter ohranjanju kulturne dediščine. Vsem članom, ki jih je z najmlajšimi vred v društvo včlanjenih več kot 110, pa je pomembno tudi druženje in navezovanje socialnih stikov ter tkanje prijateljskih vezi. In eden od takšnih dogodkov, kjer je v ospredju druženje, je zagotovo izdelava pegla, kot v teh krajih poimenujejo snop oziroma butaro.

FOTO: Arhiv KŠTD Dobrava

Kot je povedala članica društva in predstavnica za kulturne dejavnosti, Alenka Helbl, je v njihovem društvu vedno veselo in vedno se kaj dogaja. »Redno organiziramo kulturna druženja in dogodke, športne prireditve ter spodbujamo razvoj turizma v kraju. Med drugim skrbimo za gozdno učno pot Dobrava ob reki Dravi, vsako leto pripravimo pustovanje z bogatim nagradnim skladom, ki se ga udeležijo tudi prebivalci okoliških krajev, ne le domačini. Za naš kraj je značilno tudi že tradicionalno Miklavževanje, z obiskom in obdaritvijo hiš ter petje ob svetih treh kraljih, s čimer poskušamo ohranjati kulturno dediščino in stare ljudske običaje.«

FOTO: Arhiv KŠTD Dobrava. Na Dobravi je posebej veselo tudi na pustno soboto.

Na kulturnem področju je Helblova izpostavila literarne večere v vaškem domu, ki potekajo vsak drugi petek v mesecu septembru, na katerih se jim vsako leto pridružijo tudi znani gostje, ki z njimi berejo. Tako se je lansko leto dogodka udeležil Matjaž Pikalo, na literarnih večerih pa se jim je v preteklosti pridružil že tudi Ivan Sivec. Ponosni pa so tudi na žive jaslice, ki si jih vsako leto ogleda veliko število ljudi. Leta 2017 so predstavo pripravili kar dvakrat, pri vodnem parku Reš in pri vaškem domu, lani pa zaradi mraza in sodelujočih otrok samo eno in to pri vaškem domu.

FOTO: Arhiv KŠTD Dobrava. V društvu poskrbijo tudi za najmlajše, ki jim večkrat na leto pripravijo različne ustvarjalne delavnice.

»Seveda pa v društvu, ki mu predseduje Tomaž Miholač, skrbimo tudi za zdrav duh v zdravem telesu in organiziramo tudi razne športne prireditve,« je razložila Helblova in dodala, da je ena od takšnih zagotovo tek po gozdni učni poti, ki ga poimenujejo kar »Družina teče«. Na njej pa se vsako leto druži in teče veliko tekačev različnih starosti. Znotraj društva pa v okviru športa deluje tudi nogometna ekipa, vsako leto pa se na Dobravi razveselijo tudi piknika, na katerem se druži med 110 in 120 članov.

FOTO: Arhiv KŠTD Dobrava. Vsako leto postavijo tudi mlaj.

Posebej veselo pa je bilo na Dobravi ravno minuli konec tedna, ko so že tradicionalno k blagoslovu nesli kar 20-metrski pegl, ki ga je s skupnimi močmi izdelalo približno 30 članov društva, pri čemer ne gre zgolj za ohranjanje tradicije, ampak tudi za druženje.

FOTO: Arhiv KŠTD Dobrava

Kot je povedala Helblova, so prvi takšen snop oz. pegl  izdelali že pred enajstimi leti, vendar takrat ni bil najdaljši. Najdaljšega so naredili pred približno osmimi leti in je meril kar 34,7 metra. Tudi letošnji je med večjimi na Koroškem, če ne kar največji. Tokrat so namreč namerili, da je dolg kar 20 metrov.

FOTO: Arhiv KŠTD Dobrava

Naj spomnimo, da so člani TD Dravograd naredili skoraj pol manjšega, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Po besedah Helblove je na Dobravi ekipa, ki vsako leto sodeluje pri izdelavi peglov že utečena. Material za izdelavo začnejo zbirati že en teden prej po celotni Dravski dolini, najbolj intenzivno pa to počno zadnja dva dni. Pegl je namreč v večini narejen iz ive in okrasnega naravnega cvetja, grmovnic. Od količine materiala pa je odvisno, kakšnega bodo izdelali oziroma ali bodo naredili velikanskega ali pa več manjših, kot so storili lansko leto, ko so jih spletli preko 80 in jih razdelili po vseh hišah v zaselku ter jih nekaj podarili tudi na Karitas.

FOTO: Arhiv KŠTD Dobrava

Izvedeli smo tudi, da gospodinje ob tej priložnosti napečejo domače dobrote, s katerimi se posladkajo med izdelavo pegla, pri čemer sodelujejo tudi najmlajši. »Pomembno se mi zdi, da otroci vidijo postopek izdelave, se seznanijo s pomenom pegla in ohranjanjem teh običajev,« je dejala Helblova.

FOTO: Arhiv KŠTD Dobrava

Pegl odnesejo na cvetno nedeljo k blagoslovu v približno 1,5 km oddaljeno cerkev v Radlje ob Dravi, z vmesnimi postanki. Letos ga je neslo 10 parov torej 20 članov društva, ki so jih med potjo pri nekaterih hišah tudi že tradicionalno pogostili.

Po končanem blagoslovu pegl odnesejo nazaj na Dobravo in ga obesijo pred eno od hiš, kjer je na ogled do velike noči, potem pa ga čez čas razrežejo in vsaki hiši podarijo en del.

Dogodki

Na območju KS Radlje ob Dravi že več kot 15 let uspešno deluje Kulturno, športno in turistično društvo Dobrava, ki je poznano predvsem po pestrem programu in številnih aktivnostih ter po izdelavi velikanskega pegla.