Search
Close this search box.

FOTO: Martin Krpan obiskal Kulturni center Ravne

Danes ste si lahko v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem ogledali otroško opero Martin Krpan, uprizorjeno po povesti Frana Levstika, v izvedbi KUD Cona 8.

»Predstava Martin Krpan je opera s precej govorjenega besedila. Nismo želeli umikati izredne živosti Levstikove govorice in je prekrivati z glasbo ter ji tako zmanjševati razumljivosti. Morda tudi ni odveč premislek, da pravzaprav Martin Krpan »ni lik, ki poje«. Kar ima povedati, preprosto pove – in ker tokrat postane povest o Martinu Krpanu naš Martin Krpan – je nekako logično, da tudi Levstikove besede ne pojejo, temveč so preprosto povedane. Povsem drugače je s Cesarjem in drugimi liki, ki v svoji narejenosti ali ponarejenosti dobesedno kličejo k »umetelnosti« in so zelo primerni za uglasbitev,« so o predstavi zapisali na spletni strani Cankarjevega doma.

Naj spomnimo, da je Martin Krpan slovenska umetna pripovedka, ki jo je napisal Fran Levstik leta 1858, in je bila objavljena v Slovenskem glasniku. V njej je samozavesten, pameten, močan in silen kmet, Martin Krpan, na svoji kobilici iz morja nosil angleško sol, kar je bilo prepovedano. Vendar je bil pri tem iznajdljiv in spreten. Krpana je celo sam cesar povabil na Dunaj, da bi cesarski dvor rešil pred strašnim Brdavsom, na kar je, kljub nekaterim zapletom, na koncu celo pridobil dovoljenje za prevažanje soli.

Produkcija: Kulturno umetniško društvo Cona 8 v koprodukciji s Slovenskim kulturnim centrom Berlin (Veleposlaništvo RS v Berlinu), Literaturforum im Brechthaus – Berlin. Libreto in dopolnitev teksta: Saša Potisk. Režija, scenografija, kostumografija: Filip Samobor. Zasedba: Matej Vovk, Martina Burger, Urška Kastelic, Aleksandra Naumovski Potisk. Ilustracija: Domen Koželj.