Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Koroško podjetje MG Rohr odprlo pet milijonov evrov vredno naložbo

Hitro rastoče koroško podjetje MG Rohr je v poslovni coni Ravne v Dobji vasi odprlo novo stavbo, s katero je podvojilo svoje prostore, predvsem pa svojo dejavnost tehnološko nadgradilo. Ne glede na avtomatizacijo ostaja skrb za zaposlene na prvem mestu, poudarja vodstvo podjetja. Naložba je vredna pet milijonov evrov in je bila nujna, pravijo.

“Naložba pomeni velik razvojni preboj, omogoča optimalne procese, ki zdaj niso bili točno na ravni, kot smo jo želeli imeti, hkrati pa je tudi predpriprava na polno avtomatizacijo in povezljivost strojev,” je na novinarski konferenci pred današnjim uradnim odprtjem naložbe povedal izvršni direktor in solastnik podjetja Samo Jenič.

Podjetje MG Rohr, gazelo podravsko-pomurske regije leta 2021, je direktor Matej Natlačen ustanovil leta 2005 kot trgovsko podjetje za prodajo cevi, kasneje pa je dejavnost razširil še s proizvodnjo. Pred petimi leti so nato vse dejavnosti podjetja združili v novi upravni stavbi s skladiščem in proizvodnjo v poslovni coni v Dobji vasi.

Matej Natlačen in Samo Jenič, direktorja podjetja MG Rohr d.o.o.

V zadnjih petih letih je podjetje potrojilo prihodke in število zaposlenih ter okrepilo vlogo na segmentu veleprodaje jeklenih cevi in izdelave sestavnih delov za vozila in stroje iz njih. “Naše izdelke najdete v Mercedesu G in S, tovornjakih Daimler, invalidskih vozičkih Otto Bock, bagrih Liebherr, avtodomih Adria Mobil, vitlih Krpan, kosilnicah SIP in AL-KO ter mnogih drugih,” izpostavljajo v podjetju, ki pa se je v zadnjih mesecih prostorsko še razširilo.

Čas izgradnje nove, 2400 kvadratnih metrov velike hale je bil zelo kratek, postavili so jo v slabega pol leta. Pred tem so, ko je izpostavil Natlačen, gradbeno dovoljenje dobili v 18 dneh, ob tem pa je pohvalil delo in sodelovanje tako z upravno enoto kot občino Ravne na Koroškem. Za naložbo je podjetje 1,6 milijona evrov pridobilo iz evropskih sredstev za okrevanje po koronski krizi.

VIDEO: Izjava Matej Natlačen

Naložba med drugim obsega novo poslovno zgradbo, v katero so postavili avtomatizirano kasetno skladišče zmogljivosti 1200 ton ter v njej organizirali skladišče in razrez materiala. Z edinstveno mostno povezavo, ki je plod lastnega razvoja in izdelave, so obe zgradbi povezali za prenos materiala in prehod ljudi.

Z naložbo bodo lahko delali bolj razvojno in tehnološko zahtevne izdelke z večjo avtomatizacijo, kar pa, kot zagotavljajo v vodstvu, ne pomeni zmanjšanja števila zaposlenih. Ali bomo imeli robote in zaposlene, ali pa nas ne bo, je nujnost robotizacije opisal Jenič.

VIDEO: Izjava Samo Jenič

Natlačen in Jenič sta posebej poudarila skrb za zaposlene. Pred petimi leti je podjetje imelo 13 zaposlenih, danes jih ima 40. Iščejo jih na različne načine, tudi s sodelovanjem z izobraževalnimi ustanovami. Tudi v podjetju MG Rohr si želijo hitre ceste, s čimer bi se lahko še bolj odprli tudi za kadre od drugod, je povedal Jenič.

Ker je primarno v proizvodnji moška delovna sila, so robote poimenovali z ženskimi imeni. Da je uravnoteženo, je pojasnil Jenič. Tako že imajo Ajdo, Brihto, Cvetko in Čopko, posamezni oddelki pa imena robotov izbirajo po zaporednih črkah abecede.

Glede konkurence pa Natlačen in Jenič pravita, da se z njo v podjetju ne ukvarjajo. “Vedno vidimo omejitve pri nas samih. To pomeni, da ko bomo mi sposobni biti boljši, bomo že našli naročila,” je dejal Jenič. Tako se jih tudi minule krize, kot pravita, niso dotaknile, so pa pogoji poslovanja še posebej po ukrajinski krizi zahtevnejši.

Podjetje MG Rohr, skozi katerega je lani šlo za 6250 ton večinoma jeklenih cevi, je imelo lani 17,6 milijona evrov prihodkov, kar je predstavljalo 40-odstotno rast glede na leto 2021. Dobiček pred davki je bil en milijon evrov, je povedal Jenič.

Dogodki

Hitro rastoče koroško podjetje MG Rohr je v poslovni coni Ravne v Dobji vasi odprlo novo stavbo, s katero je podvojilo svoje prostore, predvsem pa svojo dejavnost tehnološko nadgradilo. Ne glede na avtomatizacijo ostaja skrb za zaposlene na prvem mestu, poudarja vodstvo podjetja. Naložba je vredna pet milijonov evrov in je bila nujna, pravijo.