Search
Close this search box.

Focus: Teš bo zelo verjetno treba zapreti pred letom 2030

Društvo Focus opozarja, da bo Teš zelo verjetno treba zapreti že pred letom 2030 ne glede na letnico iz nacionalne strategije za izhod iz premoga. Kot so zapisali, to kaže tudi finančni vidik poslovanja - upoštevajoč pospešeno rast cen električne energije in emisijskih kuponov bodo izgube Teša do leta 2030 znašale približno 870 milijonov evrov.

Finančno poslovanje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je v zadnjih letih negativno, so izpostavili v društvu za sonaraven razvoj Focus in dodali, da je rdeče številke moč pričakovati tudi v prihodnjih letih.

V Focusu se zavzemajo, da bi zaradi zavez iz pariškega sporazuma v Sloveniji premog opustili do leta 2030, kot bo to naredilo 14 drugih držav članic EU, ki ga še uporabljajo.

“To, poleg okoljskih in zdravstvenih vidikov, vse bolj potrjuje tudi finančni vidik poslovanja Teša, ki nakazuje realne možnosti nenapovedanega predčasnega zaprtja že v tem desetletju,” so zapisali in dodali, da so na to opozorili tudi v pripombah na osnutek nacionalne strategije za izhod iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij.

Argument so v Focusu podkrepili z neodvisno analizo Projekcije potencialne donosnosti Teša od 2021 do 2030, ki so jo pripravili v organizaciji EMBER.Analiza v najbolj verjetnem scenariju prihodnjih cen električne energije in emisijskih kuponov ocenjuje, da bodo skupne izgube Teša od leta 2021 do leta 2030 znašale približno 870 milijonov evrov (vključno s fiksnimi stroški obratovanja in vzdrževanja ter odplačevanjem posojila),” so strnili analizo.

“Ocena 870 milijonov evrov izgube pomeni nevzdržno delovanje Teša do leta 2030 in daje jasen signal, da je nujno potrebno pripraviti dodatni scenarij obvladovanja tveganja opuščanja premoga in pravičnega prestrukturiranja regije, če pride do nenapovedanega predčasnega zaprtja,” je dejal Tomislav Tkalec iz Focusa.

Obenem ta analiza po Tkalčevih besedah dodaja težo argumentu, da je izmed predlaganih scenarijev v nacionalni strategiji finančno najmanj škodljiv scenarij A, ki predvideva konec rabe premoga leta 2033, saj dlje kot bo premogovna elektrarna delovala, večje izgube bo ustvarjala.

Velenjska občina je sicer v javni obravnavi osnutka nacionalnega strategije za izstop iz premoga med drugim opozorila, da moramo imeti pred ukinitvijo tako pomembnega energetskega vira v Sloveniji, kot je Teš, ki zagotavlja 30 odstotkov elektrike, jasno opredeljene nadomestne opcije energetskega vira. V Sindikatu delavcev dejavnosti energetike Slovenije in Sindikatu pridobivanja energetskih surovin Slovenije pa so med drugim opozorili, bo na lokaciji Teša in Premogovnika Velenje neposredno izgubljenih več kot 2700 delovnih mest.