Search
Close this search box.

Finančna uprava bo predčasno vrnila lani preplačano dohodnino

Finančna uprava RS (Furs) bo najpozneje do 30. julija tistim zavezancem iz drugega svežnja informativnih izračunov dohodnine za lani, ki so med letom plačali previsoko akontacijo dohodnine, preplačani znesek vrnila na bančne račune. Kot pa so danes zapisali na Facebook strani Fursa bo večina upravičencev prejela denar na TRR že ta teden.

“Ste informativni izračun dohodnine prejeli v začetku junija 2021 in pričakujete vračilo dohodnine? Finančna uprava bo že ta teden veliki večini upravičencem nakazala vračilo. Skrajni rok za nakazilo vračila je sicer 30. 7. 2021,” so navedli na njihovi Facebook strani.

Ob tem pa so še pojasnili, da bodo nakazilo prejeli skoraj vsi do petka. “Naslednji teden zgolj tisti, pri katerih je postopek vračila bolj zapleten, npr. nimajo TRR ali imajo neveljavnega, so insolventni …”

FOTO: FURS

Zavezancem, ki so informativni izračun dohodnine prejeli v prvem svežnju, je finančna uprava preveč plačano dohodnino že vrnila. Skupni znesek vračil je bil 86,7 milijona evrov.

V prvem svežnju so običajno predvsem tisti zavezanci, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov, ne dosegajo dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskega dohodka. V drugem svežnju sledijo še vsi preostali.

Med 567.629 informativnimi izračuni v drugem svežnju jih je bilo 81.003 (14,3 odstotka) z doplačili, 374.169 (65,9 odstotka) z vračili, 112.457 (19,8 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Doplačil je za skupaj 33,3 milijona evrov, vračil pa za skupaj 242,6 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila je 412 evrov, vračila pa 648 evrov.Rok za plačilo je 30. julij.

Tako kot lani je finančna uprava tudi letos izdala informativni izračuni dohodnine vsem zavezancem, ki so imeli lani kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka. Kdor do 15. junija izračuna ni prejel, mora napoved za odmero dohodnine vložiti sam, in sicer do 2. avgusta.

Vir: FURS

Dogodki