Search
Close this search box.

Festivala Suha letos ne bo

Festival Suha je zaradi epidemije koronavirusa odpovedan.

Organizatorji festivala so sporočili, da so varnostni ukrepi avstrijske in slovenske vlade zaradi epidemije zrušili tudi vse načrte za Festival Suha, ki naj bi potekal 19. in 20. junija v Dravogradu in na Suhi na avstrijskem Koroškem.

Pojasnili so, da so “ob 100. obletnici koroškega plebiscita vabili skupine iz evropskih regij, kjer so se v zgodovini meje premikale, podirale ali na novo načrtovale ali kjer je prišlo do plebiscitov.” Na ta način so želeli koroško zgodovino postaviti na evropsko raven in obiskovalcem festivala ter širši javnosti na kulturen način približali pomen novega začrtanja mej v Evropi po prvi svetovni vojni in tudi pozneje.

“Zdaj nam žal ostane le, da za letos festival odpovemo.” so povedali in dodali, da so se s povabljenim skupinam in s so prireditelji dogovorili, da bi festival pod isto temo prestavili v leto 2021. “Za to bo seveda potreben pristanek koroške deželne vlade kot nositeljica projekta Carinthija 2020.” so zaključili.

O festivalu:

Od leta 1993 naprej je suški grad prizorišče mednarodnega festivala oktetov Suha, občina Dravograd pa na njem sodeluje od leta 2000 naprej. Celotni program pripravljajo v Vidovi cerkvi v Dravogradu. Festival združuje oktete in podobne skupine iz Avstrije in sosednjih držav ter jim omogoča kulturno izmenjavo in skupne nastope. Na festivalu v prvi vrsti sodelujejo vokalne skupine, glede sestave skupin pa organizatorji upoštevajo tudi kulturne posebnosti v posameznih deželah. Pomemben delež ima ljudska umetnost. Doslej so na festivalu gostovale skupine iz Avstrije, Slovenije, Italije, Madžarske, Češke in Slovaške, Hrvaške, Ukrajine, Švedske, Švice, Francije, Velike Britanije in Turčije.

Preberite še: Festival Suha: Več kot 500 oboževalcev vrhunske vokalne glasbe navdušeno ploskalo nastopajočim (FOTO), Festival Suha zopet navdušil obiskovalce (FOTO).

VIR: Festival Suha

Dogodki