Search
Close this search box.

Festival Solzic otvorili otroci iz enote Levi Devžej v Kotljah (FOTO)

Mesec maj je v Kotljah v znamenju solzic. Solzic, tistih drobnih belih cvetov, ki omamno dišijo in ravno ta čas cvetijo v globači Pekel.

Mesec maj, ko cvetijo solzice, je v Kotljah, domačem kraju Prežihovega Voranca, čas za Festival solzic. Solzic, tistih drobnih belih cvetov, ki omamno dišijo in ravno ta čas cvetijo v globači Pekel. Pekel, tisti kraj, ki se ga je Lovro Kuhar kot fantič tako zelo bal. Vendar neizmerna ljubezen do mame ga je pognala čez rob globače in skoraj miže je za mamo natrgal šopek solzic. Prežihova črtica je tudi Levi devžej, ki govori o Vorančevi materi in revnih sosedovih otrocih, ki so bili doma blizu Kogla in so prihajali na obisk in po hrano. Oblečeni v prevelika oblačila z velikimi žepi, kamor jim je mati nasula suho sadje. Nekoč je mali Nace rekel: ”Teta tu je še en devžej.”

Levi Devžej se imenuje enota Vrtca Ravne in tam, na njihovem dvorišču je potekalo srečanje in otroški uvod v Festival solzic.

Učenke in učenci podružnične šole (POŠ) Kotlje in otroci vrtca že tretje leto zapored sodelujejo na (v uvodnem delu) Festivala solzic. Danica Hudrap, pranečankinja pisatelja Prežihovega Voranca, vodja izpostave OŠ Kotlje Vanja Kačič ter vodja vrtčevske enote Simona Svetina so se dogovorile, da Festival solzic oziroma otroški festival solzic, kot so ga poimenovali, pripravimo po svoje skozi oči in čustva otrok, vendar še vedno kot poklon kulturni in naravni dediščini pod mogočno Uršljo goro. Svoj velik doprinos majskemu izgledu v Kotljah so dodali še gasilci PGD Kotlje. Z njihovo pomočjo se Kotlje ponašajo z belimi cvetovi, ki visijo iz zraka in transparentom, ki vabi na Festival solzic.

Se pa v Kotljah na festival že kar nekaj časa pred tem pripravljajo otroci iz vrtca in šole, ki svoje čudovite izdelke po motivih iz literarnih del Prežihovega Voranca postavljajo na ogled po kraju. Čudovite otroške risbice že nekaj dni krasijo ograje po Kotljah, na njih so solzice, naše koroške drobne, dehteče bele rože, ki so, po zaslugi Prežihove črtice, dale ime naši prireditvi in Sloveniji naznanile deželo na severu – Koroško. Enota vrtca Levi devžej in podružnična POŠ Kotlje sta na temo likovnega in literarnega razpisa ”žabice” izdelali čudovite mojstrovine, eksponate in jih postavili na razstavo v času tradicionalne prireditve.

Že kar nekaj časa so se oboji pripravljali. Brali so dela Prežihovega Voranca ter zelo veliko ustvarjali na likovnem, plesnem in glasbenem področju. Izdelali so žabice, risali risbice, se pogovarjali o Prežihu in njegovi družini in spoznavali okolico in naravo pod Uršljo goro. Pripravili so razstavo v svoji okolici šole in vrtca in vas vabijo, da se sprehodite po Kotljah si ogledate čudovita dela otrok na njihovem dvorišču in bližnji okolici.

V petek, 19. maja 2023,  so v opoldanskem času v vrtčevski enoti Levi Devžej pripravili krajši kulturni program, ki so se ga udeležili tudi ravenski podžupan Andrej Erjavec, vodja Festivala solzic Renata Picej in ravnateljica Vrtca Ravne Mateja Hovnik ter ravnatelj OŠ Koroških jeklarjev Aljaž Banko ter predstavnici občine Janja Blatnik in Danica Hudrap.

Plesali so žabji ples, spoznali razvojni krog žabic, prisluhnili recitacijam in pesmicam o žabicah. Predvsem pa so se imeli lepo v družbi najmlajših in nekoliko starejših otrok.  

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Dogodki

Mesec maj je v Kotljah v znamenju solzic. Solzic, tistih drobnih belih cvetov, ki omamno dišijo in ravno ta čas cvetijo v globači Pekel.