Festival Radljevanje prinaša preplet širokega spektra glasbenih ter ostalih umetniških žanrov

Radlje ob Dravi se lahko pohvalijo s prvim in edinim biološkim bazenom v Sloveniji in v prihodnje si želijo še bolj slediti Zeleni in trajnostno naravnani shemi slovenskega turizma. Tudi Radljevanje prinaša v naslednjih šestih mesecih v čudovite ambiente zelenih Radelj ob Dravi veliko pestrega dogajanja.

Danes, 1. junija 2023, ob 14. uri je v Domu gozdne kulture v Radljah ob Dravi potekala novinarska konferenca na kateri so predstavili Festival Radljevanje, ki se bo odvijal vse do konca meseca decembra.

Direktor Javnega zavoda ŠKTM Gregor Likar je povedal, da je bila izbira lokacije za novinarsko konferenco izbrana strateško in ima simbolno vrednost, saj tudi ta prostor daje pomen kulturi že z imenom in kultura je tista, katere v preteklosti kdaj niso znali animirati. Preko inovativnih animacij jo želijo približati domačinom, saj je ta tesno povezana s turizmom.

Župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik je povedal: “20 let nazaj smo želeli Radlje ob Dravi postaviti na zemljevid Slovenije. Brez prave infrastrukture ni bilo možno izvajati turizma. V zadnjem obdobju smo to precej nadgradili. Športna infrastruktura omogoča odlične pogoje za treninge tudi vrhunskim športnikom. Naj izpostavim našo državno prvakinjo v atletiki – Lucijo Potnik. Na področju turizma so se vlagala velika sredstva. S strani STO-ja smo prejeli naziv najlepše manjše mesto v Sloveniji, smo mladim prijazna občina, izvajajo se številne aktivnosti povezane s socialo. Pridobili smo znak Slovenia Green Destination… Posledično vse to prinaša tudi večjo kvaliteto bivanja naših občank in občanov.”

Tudi v prihodnje si želijo slediti Zeleni shemi slovenskega turizma ter podpirati trajnostno in ekološko naravnan razvoj. Direktor JZ ŠKTM Likar dodaja: “K sodelovanju smo povabili Slovenske železnice, ki so strateški partner Radljevanja. Zeleni transfer festivalskega vlaka bo zagotovo ekonomična izbira, prijazen do narave in trajnostno naravnan doda.”

Radljevanje prinaša v naslednjih šestih mesecih v čudovite ambiente zelenih in trajnostno naravnanih Radelj ob Dravi, veliko pestrega dogajanja. Spodbuditi in vključiti želijo tudi mlade kulturnike in umetnike.

K sodelovanju so povabili Glasbeno šolo Radlje ob Dravi. Ravnatelj le-te Matej Švab je povedal, da so veseli, da so vpeti v kulturni program. Otroke seveda izobražujejo za študij, a tudi za ljubiteljsko kulturo. GŠ Radlje ob Dravi izvaja pet velikih projektov. Med drugim Koroško klavirsko tekmovanje (letos je na njem sodelovalo kar 262 tekmovalcev), pa Jazz stičišče na katerem je sodelovalo kar 70 otrok. Gre za zanimiv projekt, ki traja tri dni in ob devetih mentorjih uči otroke osnov jazza. Na koncu pa skupaj izvedejo koncert. Tukaj je še Poletna šola za klavir in drugi.

Švab dodaja: “Veliko sodelujemo z ŠKTM-jem, ki v času izvajanja naših projektov skrbi, da se otroci počutijo dobro tudi ob druženju v prostem času. V okviru Radljevanja načrtujemo konec oktobra, v začetku novembra dogodek v smislu serenad Slovenske popevke. Moči bomo združili z uveljavljenimi pevkami. Zelo se veselimo sodelovanja.”

V petek, 30. junija 2023, ob 19. uri boste v parku pri dvorcu Radelj tako lahko prisluhnili Tadeju Tošu, v petek, 22. septembra 2023, ob 20. uri vas bo v Športni hiši Radlje ob Dravi zagotovo navdušil Magnifico, v nedeljo, 17. decembra 2023, ob 17. uri pa prihaja v Športno hišo Radlje ob Dravi legendarni Ansambel Saše Avsenika – “Avsenikov večer – 70. let Avsenikove glasbe.”

Na vprašanje moderatorke novinarske konference Mojce Mavec, če so v Radljah ob Dravi pripravljeni na velike množice, župan Bukovnik odgovarja: “Imamo izkušnje iz preteklosti. Bili smo soorganizatorji KKŠ Summer Festa in si dobro znamo predstavljati kaj to pomeni.”

Veselimo se torej dogajanja v Radljah ob Dravi – dobrodošli in se vidimo!