Search
Close this search box.

Festival Odprte hiše Slovenije: Na ogled tudi Japonski paviljon prijateljstva in hiša NB na območju Slovenj Gradca

“Odprte hiše” so preprost in učinkovit koncept, ki najširši javnosti ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev. Letos bo jubilejni 10. festival Odprte hiše Slovenije (OHS) potekal med 5. in 7. aprilom 2019. Ob tem jubileju bo na ogled izbor najbolj kakovostnih projektov, ki so bili vključeni v program OHS, med katerimi sta tudi dva koroška, Paviljon prijateljstva (Japonski paviljon) v Slovenj Gradcu in hiša NB na planoti nad Mislinjsko dolino.  

Festival OHS je največji arhitekturno-nepremičninski festival v živo, ki omogoča brezplačne oglede kakovostne arhitekture in prostorskih ureditev. Namen festivala je širjenje primerov dobrih praks in izobraževanje javnosti o vrednotah dobro oblikovanega prostora. OHS je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki povezuje podobne organizacije z vsega sveta.

Strokovna žirija je za ogled izbrala objekte ali prostorske ureditve, ki so zaradi svojega nastanka in zaradi svoje pojavnosti v prostoru pomenile kakovostni presežek in omogočajo drugačno videnje prostora, ljudi pa navdihujejo in spodbujajo boljše življenje.

Festival Odprte hiše Slovenije (OHS) poteka vse od leta 2010. V tem času je lahko javnost obiskala že več kot 630 kakovostnih objektov ter krajinskih ureditev v Sloveniji.

Festival vabi vsakogar, da raziskuje in razume vrednote dobro oblikovanega prostora. Namenjen je promociji, osebnemu in poslovnemu mreženju projektantov, proizvajalcev in dobaviteljev v gradbeništvu in vsem, ki so povezani z nepremičninami. Hkrati pa obiskovalcem omogoča, da vstopijo v stavbe, v katere običajno ne vstopijo, da pridobijo izkušnjo v izbrani arhitekturi ter dobijo kontakte tistih, ki stavbe načrtujejo, gradijo, opremljajo in vzdržujejo.

Voden ogled Paviljon prijateljstva (Japonski paviljon) bo potekal v soboto, 6. april med 13. in 14. uro (park pri Šolskem centru Slovenj Gradec). Prav tako 6. aprila bo na ogled tudi enodružinska hiša NB na planoti nad Mislinjsko dolino, in sicer so zanjo razpisali dva termina, tako si jo lahko po predhodnem dogovoru ogledate ob 11.00 in 12.00.

Prijave so sicer obvezne za oglede vseh objektov, odprte bodo po 29. marcu. Vstop v zasebne objekte pa bo možen le s predhodno potrjeno rezervacijo, ki jo boste po prijavi prejeli na svoj elektronski naslov. Več o prijavi in o vseh možnih ogledih najdete TUKAJ.

FOTO: Janez Marolt

Hišo NB, o kateri lahko več izveste na naši strani, na robu planote nad dolino ob Slovenj Gradcu, zaznamuje edinstvena prostrana panorama. Zasnovana je kot mehka, topla in varna sredica, ki jo omogoča trden ovoj zavetja, ta pa neločljivo raste iz terena. Središče hiše predstavlja dvovišinski večnamenski prostor druženja ob kaminu, ki se postopoma preliva v zasebnejše dele hiše. Podambienti omogočajo prilagojeno uporabo glede na letni čas in različne dele dneva. Hiša posvoji naravno svetlobo, se z njo igra, jo neguje in občuduje.

FOTO: Facebook profil Japonski paviljon SG

Paviljon je od temeljev do strehe zasnovan kot razstavljiva lesena modularna konstrukcija. Navdih in znanje o gradnji sta povzeta po tradicionalni slovenski in japonski leseni arhitekturi, ki temelji na lesnih zvezah. Gradnja se navezuje na tradicijo, ki je reinterpretirana in prilagojena sodobnemu duhu časa. Več o objektu najdete TUKAJ.

Vir: http://www.odprtehiseslovenije.org/

Dogodki