Search
Close this search box.

Fafangel zapušča svetovalno skupino za covid-19

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel zapušča svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Informacijo o odstopu so za STA potrdili pri NIJZ. Zapisali so, da je Fafangel ministra za zdravje Tomaža Gantarja uradno obvestil o svoji odločitvi in tudi pojasnil razloge za to. A javno razlogov ne bo pojasnjeval, so še dodali.

Fafangel je nedavno v pogovoru za Mladino dejal, da se z nekaterimi veljavnimi ukrepi za omejitev širjenja epidemije ne strinja. “Zelo težko se je opredeljevati, kateri ukrep je morda pretiran, ker zdaj ni prostora za napake. Ko to obdobje mine, ko število novih okužb spet spravimo na obvladljivo raven, pa bi vsekakor nekatere stvari delal precej drugače kot doslej,” je takrat povedal Fafangel.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci potrdil Fafangelov izstop iz skupine in dodal, da o morebitnih frustracijah drugih članov, ker ukrepi ne prijemljejo, ne more govoriti, saj da je to stvar vodje strokovne skupine covid-19 in članov.

Kot so dodali na STA so v svetovalni skupini sicer štirje predstavniki NIJZ. Kdo ga bo nadomestil, pa za zdaj še ni znano.

Odzvala se je tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović, ki je za STA pojasnila, da je z izstopom seznanjena. Dejala je, da si je verjetno Fafangel želel, da se njegovi predlog eksaktno upoštevajo. Ob tem je poudarila, da skupina nikakor ni bila nikoli tako usmerjena, da bi koga omejevala. Dodala je še, da se z njegovim odhodom ne bo kaj dosti spremenilo – razmere se v epidemiji počasi spreminjajo in treba je najti konsenz z vlado in z družbo, pri tem pa so občutki ljudi različni, je dodala.

VIR: STA

Dogodki

Več iz istega kraja

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel zapušča svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.