Search
Close this search box.

Fafangel glede pomislekov o cepivih in odklanjanju cepiva določenega proizvajalca: “Največ tvegaš, ko čakaš”

Dijaki nekaterih srednjih šol, ki so na to bolje pripravljene, bodo v ponedeljek začeli samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom, je napovedal minister Janez Poklukar. Tako dijaki kot učenci, za katere začetek samotestiranja še ni znan, se bodo iz logističnih razlogov testirali na domu. Samotestiranje sicer ostaja prostovoljno.

Sprva je bilo sicer predvideno, da se bo samotestiranje dijakov začelo v šolah 16. aprila, a je dobava testov zamujala, po validaciji Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pa jih je morala odobriti še Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Ta je odločbo izdala v petek in uporabo testov odobrila pod določenimi pogoji.

Kot je dejal minister za zdravje Poklukar, morajo teste pred uporabo v osnovnih šolah dodatno opremiti z navodili, zato je še prekmalu napovedovati, ali se bodo učenci zadnjega triletja osnovne šole začeli testirati 31. maja ali 7. junija. Bodo pa po njegovih besedah samotestiranje prihodnji teden lahko začeli dijaki nekateri srednjih šol, ponekod se bo to začelo teden kasneje.

“Odločeni smo, da samotestiranje v srednjih in osnovnih šolah začnemo letos, da bomo pripravljeni na morebitno poslabšanje situacije jeseni. Ne bi radi postavljali sistema takrat, ko nam v grlo teče voda, temveč bi radi postavili sistem, ki bo omogočal odprte šole, ko se epidemija umirja in lahko to naredimo na kontroliran in varen način,” je dejal Poklukar.

Samotestiranje, predvidoma na sedem dni, bo predvsem iz logističnih razlogov potekalo v domačem okolju, k čemur so pozivali ravnatelji osnovnih in srednjih šol.

Poklukar in predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel sta se sicer danes srečala s predstavniki študentske in dijaške organizacije, s katerimi so govorili o epidemiološki situaciji in o tem, kaj lahko skupaj naredijo, da bodo jeseni vrata lahko odprle srednje šole in fakultete.

Kot je dejal predsednik Študentske organizacije Slovenije Andrej Pirjevec, naj bi se po zagotovilih ministrstev za zdravje in za izobraževanje oktobra študenti v polnem obsegu vrnili na fakultete. V študentskih in dijaških vrstah so zadovoljni z zagotovili pristojnih, da udeležba pri pouku oz. predavanjih ne bo pogojena s testiranjem ali cepljenjem proti covidu-19. Med drugim so napovedali, da bodo z informiranjem o cepljenju in samotestiranju pomagali tudi po svojih kanalih.

Po besedah epidemiologa Fafangla so se danes pogovarjali o tem, kako oblikovati vzdržne ukrepe in kako postaviti ogrodje naše prihodnosti, torej kako živeti z boleznijo covid-19, ki bo verjetno postala endemična, s čim manj omejitvami.

Izpostavil je tri stebre, ki so cepljenje, digitalno iskanje stikov in testiranje. Po njegovi oceni so to tri orodja, ki lahko povrnejo vzdržen sistem.

Poklukar je še pojasnil, da NIJZ z zunanjimi izvajalci že pripravlja sistem, ki bo omogočil čimprejšnjo izdajo digitalnih zelenih potrdil za lažje gibanje državljanov po EU med pandemijo covida-19, ko bodo na evropski ravni pripravljena izhodišča in pravna podlaga.

Se pa Slovenija s sosednjimi državami bilateralno dogovarja o pogojih za prestop meje. Po njegovi oceni bi morali v nekaj dneh uskladiti izhodišča s Hrvaško, med drugim se dogovarjajo tudi o statusu cepljenosti po cepljenju z enim odmerkom cepiva AstraZenece.

Poklukar je še pojasnil, da je prehanjanje meja v pristojnosti notranjega ministrstva, da pa je stališče medicinske stroke, da imajo prebolevniki, cepljeni z enim odmerkom v osmih mesecih, status cepljene osebe.

Glede cepljenja s cepivom AstraZenece je Poklukar še spomnil, da je posvetovalna skupina za cepljenje pred nekaj dnevi predlaga, da se ob zadostnih količinah cepiva začne izvajati nekoliko spremenjen način cepljenja za prebolevnike. Za njih predlagajo, da jih cepijo čim prej po preboleli bolezni, najkasneje pa v šestih oz. osmih mesecih, ko jim še vedno priznavajo status prebolevnika. Postopno bodo prehajali tudi na režim, v katerem bodo cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece omogočili pred 12 tedni. Željo po tem mora posameznik posebej izraziti.

Svetovalna skupina ob tem opozarja, da je najboljši odziv na cepljenje, če se z drugim odmerkom cepi čim kasneje.

“Če je nekdo enkrat cepljen, nato pa v vmesni dobi zboli zaradi okužbe z novim koronavirusom, je izhodišče stroke, da po preboleli bolezni znova začneš s procesom cepljena, se pravi, da se ponovno dvakrat cepiš,” je pojasnil minister.

Na vprašanje, kaj meni o tem, da nekatera podjetja zaposlenim ponujajo denarno nagrado za cepljenje, je dejal, da lahko zagovarja edino prostovoljen in neplačljiv dostop do cepljenja. “To je tisto, kar je vedno oblikovalo slovensko družbo in verjamem, da jo bo tudi skozi to epidemijo in da je to podlaga za zmago, ne pa plačevanje za to, da se nekdo cepi,” je dejal.

Fafangel pa je v današnji izjavi glede pomislekov o cepivih in odklanjanju cepiva določenega proizvajalca med drugim poudaril, da “največ tvegaš, ko čakaš”. “Prelagati cepljenje zaradi izbire cepiva ni odločitev, ki jo lahko kot stroka podpremo, je pa pravica vsakega,” je dodal.