Evropski poslanci Renew od Srbije zahtevajo jasno opredelitev glede Rusije. Izraelski premier naj bi Zelenskemu svetoval predajo

Devet evropskih poslancev s prvopodpisanim Klemnom Grošljem (Renew/LMŠ) na čelu Evropsko komisijo poziva, naj od srbskih oblasti znova zahteva, da se pridružijo skupnemu stališču EU glede Rusije. V kolikor bo Srbija omenjeni poziv znova ignorirala, zahtevajo začasno zamrznitev pristopnih pogajanj in tudi finančne podpore EU za to državo.
Zelenski ukrajina

Pisni poziv predsednici Evropske komisije Ursuli van der Leyen in visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku unije Josepu Borrellu je podpisalo devet poslancev liberalne politične skupine Renew, med njimi iz Slovenije Grošelj, ki je v zvezi o tem danes tudi posredoval sporočilo za javnost.

Glede na nedavne dogodke v zvezi z agresijo Rusije na Ukrajino smo globoko zaskrbljeni zaradi razmer, ki se odvijajo na Zahodnem Balkanu, še zlasti zaradi očitnega nespoštovanja zavez Srbije, ki jih je dala kot država kandidatka za članstvo v EU,” so zapisali in spomnili, da so v minulih letih že večkrat opozorili, da mora Srbija postopoma uskladiti svojo zunanjo in varnostno politiko s politiko EU in širše s konkretnimi dejanji pokazati, da deli temeljne vrednote EU.

Vedno smo se zavedali močnih gospodarskih, socialnih in kulturnih vezi Srbije z Rusijo, ki so botrovale dejstvu, da so srbske oblasti ohranile dvoumen odnos glede svojih resničnih namenov, spoštovati zaveze, dane v okviru procesa pristopa k EU,” nadaljujejo ter opozarjajo, da je Srbija v zadnjih letih okrepila sodelovanje z režimom ruskega predsednika Vladimirja Putina in obenem močno nazadovala na področjih, kot so pravna država, človekove pravice, svoboda medijev in svoboda izražanja.

“Trdno smo prepričani, da Srbija kaže nevarno nagibanje k avtoritarizmu, ki je v očitnem nasprotju z njenim vzporednim prizadevanjem za vstop v Evropsko unijo, ta dvoumnost pa je dosegla vrhunec z zavrnitvijo uvedbe sankcij proti Rusiji v odgovor na njeno agresijo na Ukrajino. Zato pozivamo komisijo, naj ponovno pozove srbske oblasti, da se pridružijo skupnemu stališču EU o Rusiji. Če bo Srbija ta poziv znova ignorirala, zahtevamo začasno zamrznitev pristopnih pogajanj s srbsko vlado in hkrati zamrznitev finančne podpore EU za to državo,” pozivajo.

Na koncu sicer še dodajajo, da ima Srbija “vso pravico slediti Putinovemu modelu, če to želi, vendar mora jasno povedati svoje namene in se prenehati pretvarjati, da si resno prizadeva za članstvo v EU”. “Srbija se lahko svobodno odloči, v katero smer želi iti, vendar ne more še naprej veljati za zaupanja vrednega sogovornika in ne more še naprej prejemati predpristopne finančne pomoči, dokler se ne odloči.”

Izraelski premier naj bi Zelenskemu svetoval predajo

Izraelski premier Naftali Benet bi naj ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu v telefonskem pogovoru v torek svetoval, da sprejme zahteve ruskega voditelja Vladimirja Putina in se preda ter tako prepreči nadaljnje žrtve, je poročal časnik Jerusalem Post, ki se sklicuje na vire v ukrajinski vladi. Zelenski naj bi Beneta zavrnil.

“Če bi bil ti, bi razmislil o življenju svojih ljudi in sprejel ponudbo,” bi naj Benet povedal Zelenskemu, Ukrajinec pa naj bi na to odvrnil le, da ga sliši.

Največji zaveznik ZDA na Bližnjem vzhodu Izrael v nasprotju z ameriško politiko izvajanja pritiska na Moskvo igra oziroma skuša igrati vlogo posrednika za mir v Ukrajini. Glede na poročanje izraelskega časopisa pa ta mediacija predvideva izpolnitev ultimata ruskega predsednika.

A predstavniki Izraela so to danes odločno zanikali in vztrajali, da je poročanje časnika popolna laž.Benet ni Zelenskemu na nobeni točki govoril, kaj naj naredi, in tudi nima nobenega namena to storiti,” je neimenovani uradni predstavnik Izraela povedal za agencijo Reuters.

Poročanje so zavrnili tudi v Kijevu, kjer je vodja urada Zelenskega Mihajlo Podoljak še tvitnil, da je Izrael ravno nasprotno v pogovorih nakazal, da bi morala Rusija “točneje oceniti dogajanje”.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije