EU pričela z dobavo cepiv proti opičjim kozam državam članicam

Evropska komisija je danes sporočila, da je državam članicam EU pričela dobavljati prve odmerke cepiva proti opičjim kozam. Prva, ki bo cepiva prejela, je Španija, sledile bodo Portugalska, Nemčija in Belgija, je razvidno iz danes objavljene izjave Evropske zdravstvene unije (EHU).

“Z današnjim dnem v najbolj prizadete države prihajajo prve pošiljke cepiv kot odgovor na izbruh opičjih koz,” je v izjavi dejala evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides.

Španija bo kot prva prejela 5300 od skupno 109.090 nabavljenih odmerkov. Kmalu zatem naj bi potrebovane količine cepiva prejele tudi Portugalska, Nemčija in Belgija, medtem ko jih bodo druge države članice prejele v juliju in avgustu.

Cepivo je EU kupila prek organa EU za zdravstveno pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera), ki je bil ustanovljen med pandemijo covida-19. Odmerki se med države članice delijo glede na število prebivalcev, pri čemer imajo prednost najbolj prizadete države.

Po podatkih Evropske komisije je bilo v EU, na Norveškem in v Islandiji do 18. maja zabeleženih 2682 primerov okužb z virusom opičjih koz. Bolezen je sicer endemična v zahodni in centralni Afriki, prvič pa se je v tolikšni meri razširila po Evropi.

Medtem je nadzorni organ EU za zdravila sporočil, da je začel z uradnim preverjanjem uporabe cepiva Imvanex proti noricam za zdravljenje vse večjega števila primerov okužbe z opičjimi kozami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opičje koze so namreč sorodne noricam. Evropska agencija za zdravila (EMA) je leta 2013 proti noricam odobrila cepivo Imvanex, vendar pa njegov proizvajalec, dansko podjetje Bavarian Nord, takrat ni zaprosil za njegovo preverjanje glede zaščite ljudi pred okužbo z virusom opičjih koz.

Pri agenciji sicer niso navedli, kdaj bo odločitev sprejeta, so pa dejali, da čakajo na uradno vlogo proizvajalca. EMA je prav tako mnenja, da bi evropske države, zaradi pomanjkanja zalog cepiva Imvanex, morale imeti na voljo tudi možnost uvoza ameriške različice tega cepiva, ki se imenuje Jynneos in ki so ga ameriški organi že odobrili za uporabo proti opičjim kozam, še navaja AFP.

Dogodki