Search
Close this search box.

Epidemije še ni konec. Vlada jo je spet podaljšala

Na Brdu pri Kranju je potekala 74. redna seja vlade, na kateri so člani sprejeli nekatere nove odloke, med drugim so podaljšali tudi epidemijo.

Tridesetdnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom podaljšala 17. aprila, se namreč izteče v nedeljo.

Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-CoV-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, zato se epidemija z Odlokom o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni Covid-19 na območju Republike Slovenije podaljšuje za 30 dni, so zapisali v vladnem sporočilu za javnost.

V Republiki Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo s tretjim valom epidemije nalezljive bolezni Covid-19. Zaradi pojava novih različic virusa smo priča njenemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-CoV-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije,” so navedli po seji vlade.

Glede na navedeno je vlada na podlagi zakona o nalezljivih boleznih epidemijo nalezljive bolezni Covid-19 razglasila na območju celotne države. Odlok začne veljati 17. maja 2021 in velja 30 dni.

Vlada je epidemijo drugič razglasila 19. oktobra in jo od tedaj vsakih 30 dni podaljševala. Ob poslabševanju epidemioške slike je precej omejila javno življenje, sprva omejila prehajanja med regijami, nato tudi med občinami, uvedla je tudi obvezno nošenje mask celo na prostem ter omejitev gibanja v nočnem času. Več mesecev so bile zaprte nenujne trgovine, storitvene dejavnosti, gostinski lokali in restavracije, športna ter kulturna dejavnost sta bili ustavljeni.

Zadnji teden lanskega oktobra je vlada v celoti zaprla tudi vrtce in šole. Šolanje na daljavo se je s sprva napovedanih dveh tednov raztegnilo na 17 tednov. Že 5. januarja so se v šolske klopi po odločitvi ustavnega sodišča lahko vrnili otroci s posebnimi potrebami, za njimi 24. januarja učenci prvih treh razredov osnovne šole v regijah z boljšo epidemiološko sliko ter vrtčevski otroci. Marca so jim sledili še dijaki prvih treh letnikov srednjih šol, aprila pa še študentje. Šole in mnoge druge dejavnosti je zaradi ponovnega poslabševanja epidemioloških razmer vlada še enkrat zaprla med 1. in 12. aprilom.

V prvem valu je epidemija trajala 80 dni, od 12. marca do 31. maja.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Na Brdu pri Kranju je potekala 74. redna seja vlade, na kateri so člani sprejeli nekatere nove odloke, med drugim so podaljšali tudi epidemijo.