Ema: Odobrena cepiva najverjetneje ščitijo tudi pred indijsko različico koronavirusa

Na Evropski agenciji za zdravila (Ema) menijo, da vsa štiri v Evropski uniji odobrena cepiva proti covidu-19 najverjetneje nudijo zaščito tudi pred indijsko različico novega koronavirusa. To različico virusa, ki povzroča bolezen covid-19, so doslej potrdili v več kot 40 državah, tudi v Sloveniji.
FOTO: Aljaž Uršej

“Podatki so precej pomirjujoči glede dejstva, da bodo vsaj cepiva mRNK nevtralizirala to različico, vsaj v tolikšni meri, da bodo zagotovila zadostno zaščito,” je danes povedal vodja cepilne strategije pri Emi Marco Cavaleri. Na tehnologiji mRNK temeljita cepivi Pfizerja in Moderne.

Cavaleri je dodal, da agencija zelo pozorno spremlja podatke glede indijske različice, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Menijo, da bi bili lahko tudi vektorski cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona učinkoviti proti virusni različici B.1.617. Vendar pa še čakajo podatke o uporabi različice AstraZenecinega cepiva v Indiji.

Preberite tudi: V Sloveniji potrjen primer indijske različice novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiva

“Zaenkrat smo v splošnem precej prepričani, da bodo cepiva pokrivala to različico,” je povedal Cavaleri.

Ema je doslej odobrila cepivi mRNK proizvajalcev Pfizer in Moderna ter vektorski cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona. Opravlja pa še tekoči pregled podatkov o štirih drugih cepivih. Kmalu bi lahko odločili o odobritvi cepiv podjetji CureVac in Novavax. Slednje je sicer sporočilo, da bo za odobritev zaprosilo šele v tretjem četrtletju tega leta.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek sporočila, da je indijska različica novega koronavirusa bolj nalezljiva, zato je skrb vzbujajoča. Doslej so jo potrdili v več kot 40 državah, tudi v Sloveniji.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.