Search
Close this search box.

V Sloveniji potrjen primer indijske različice novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiva

V Sloveniji so potrdili primer indijske različice novega koronavirusa, je razvidno s portala GISAID, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov novega koronavirusa. Potrdili so jo v Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani v vzorcu, ki je bil odvzet 20. aprila, so pojasnili na inštitutu.

Da so indijsko različico potrdili v eni od že prej deponiranih sekvenc na inštitutu, je za STA potrdil predstojnik inštituta Miroslav Petrovec. Potrdili so jo “za nazaj”, na vzorcu osebe, pri kateri so okužbo z novim koronavirusom potrdili 20. aprila in se je vrnila iz Indije. Kot so sporočili z inštituta, so indijsko različico potrdili ob ponovni analizi slovenskih vzorcev, ki so jo opravili po tistem, ko se je 11. maja posodobil algoritem za razvrščanje pango genetskih različic novega koronavirusa, ker je bila različica B.1.617.2 oz. indijska različica razglašena za novo zaskrbljujočo genetsko različico.

V zadnjem presejalnem sekvenciranju virusnih različic, ki so ga opravili na 576 vzorcih, odvzetih med 26. aprilom in 2. majem, pa indijske genetske različice niso potrdili.

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so sicer v zadnjem presejalnem sekvenciranju virusnih različic našli vse mutacije, značilne za angleško različico, v vseh skupinah vzorcev. Deleži posameznih mutacij se v tem presejalnem obdobju gibljejo od 85 do 99 odstotkov. Delež angleške različice med vzorci, vključenimi v presejalno sekvenciranje, po njihovih ugotovitvah narašča in je v presejalnem obdobju med 26. aprilom in 2. majem dosegel 90 odstotkov vseh vključenih vzorcev.

Genetsko različico, ki je bila doslej prevladujoča v Sloveniji, so v tem presejalnem obdobju na inštitutu potrdili v 10- do 15-odstotnem deležu. Niso pa med 26. aprilom in 2. majem potrdili novih primerov južnoafriške ali brazilske različice, prav tako ne nigerijske različice ali tiste najbolj razširjene v francoski čezmorski skupnosti Mayotte. V slovenskih vzorcih doslej še niso potrdili kalifornijske ali newyorške različice, so še navedli na inštitutu.

Med 24. februarjem in 4. majem so sicer na inštitutu v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje sekvencirali tudi 147 genomov novega koronavirusa po okužbi pri osebah, ki so bile cepljene. Med njimi je bilo 84 oseb več kot dva tedna po cepljenju z dvema odmerkoma cepiva BioNTech/Pfizer, tri osebe so bile cepljenje s cepivom Moderna, 60 oseb pa več kot tri tedne po cepljenju z enim odmerkom cepiva AstraZenece. Kot so navedli na inštitutu za mikrobiologijo, so pri cepljenih dokazali genetske različice, ki so pogoste v Sloveniji, v približno enakem deležu, kot se pojavljajo v ostali populaciji.

Vodja raziskovalnega oddelka v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maja Rupnik je glede indijske različice za STA pojasnila, da gre glede na podatke iz Velike Britanije, kjer so že imeli več primerov indijske različice novega koronavirusa, sklepati, da je ta podobno nalezljiva kot angleška različica in tudi, da ne povzroča hujšega poteka bolezni. Kot je pojasnila, relevantnih informacij iz Indije, kjer je trenutno resno žarišče te različice, nimajo, saj se država trudi predvsem obvladovati razmere in težje izvaja analize.

Spodbudni pa so po njenih besedah do zdaj znani podatki, po katerih indijska različica ni tako spremenjena, da protitelesa, ki jih ima posameznik zaradi prebolelega covida-19 ali cepljenja, ne bi delovala. Ali bo indijska različica čez čas izrinila trenutno pri nas prevladujočo angleško različico novega koronavirusa, po pojasnilih Rupnikove ni mogoče napovedovati.

Laboratoriji, ki opravljajo sekvenciranje genomov novega koronavirusa, te podatke vnesejo na portal GISAID. Gre za svetovno znanstveno pobudo in primarni vir, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov novega koronavirusa.

V četrtek bodo sicer predvidoma no novinarski konferenci o covidu-19 predstavili stanje glede različic v Sloveniji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer v ponedeljek sporočila, da je indijska različica novega koronavirusa bolj nalezljiva, zato je skrb vzbujajoča. Gre za različico novega koronavirusa z oznako B.1.617.

Dogodki