Ema dala zeleno luč za tretji odmerek cepiva Pfizerja za najstnike od 12. leta. Za otroke, starejše od šestega leta, je za osnovno cepljenje priporočila cepivo Moderne

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila odobritev tretjega, poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer/BioNTecha v Evropski uniji tudi za otroke od 12. leta starosti. Za otroke, starejše od šestega leta, je za osnovno cepljenje priporočila cepivo Moderne, ki je bilo doslej v EU odobreno od 12. leta naprej.

Emin odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) je priporočil, da se najstnikom, starim od 12 let, po potrebi da poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 Comirnaty, je sporočila Ema na svoji spletni strani in pri tem navedla komercialno ime cepiva Pfizer/BioNTecha.

Spomnila je, da je za cepljenje najstnikov, pa tudi odraslih in otrok od petega leta starosti, Comirnaty v Evropski uniji že odobren za cepljenje z dvema odmerkoma, poživitveni odmerek pa za vse, starejše od 18. leta.

Odbor je ocenil, da dokazi, ki so na voljo, zadoščajo za sklep, da bo imunski odziv pri najstnikih vsaj tak kot pri odraslih. Niso zabeležili niti novih varnostnih pomislekov.

V prihodnjih mesecih pričakujejo dodatne podatke študij in analiz pri najstnikih. Ema bo še naprej nadzirala in ocenjevala rezultate in posodabljala podatke o cepivu ali sprejemala druge ustrezne ukrepe, so zapisali.

Ema bo svoje stališče sedaj posredovala Evropski komisiji, ki bo kmalu objavila dokončno odločitev, so dodali, a izpostavili, da bodo države članice same odločile, ali bodo uvedle cepljenje s tretjim odmerkom za omenjeno starostno skupino.

To bodo odločile na podlagi dejavnikov, kot so razširjenost in verjetna resnost bolezni pri mlajših osebah, znano tveganje stranskih učinkov ter obstoj drugih zaščitnih ukrepov in omejitev, so dodali.

Ema je danes priporočila za osnovno cepljenje tudi cepivo Moderne proti covidu-19 za otroke, starejše od šestega leta. Dokončno odločitev bo prav tako sprejela Evropska komisija, države članice pa, če bodo otroke cepile s tem cepivom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cepili jih bodo sicer s polovičnim odmerkom kot starejše od 12. leta, ki pa jim bo zagotavljal enako zaščito. Med možnimi stranskimi učinki so boleče in rdeče mesto cepljenja, utrujenost, glavobol, vročina, slabost in bolečine v sklepih, je sporočila Ema.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije