Search
Close this search box.

Elektronski bolniški list prejel nagrado in priznanje

Na letošnjih dnevih Slovenske informatike sta Ministrstvo za javno upravo in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije prejela nagrado oz. priznanje za odlično rešitev med dosežki na področju informatike in sicer za uvedbo elektronskega bolniškega lista (eBOL). Nagrado oz. priznanje sta v imenu svojih ekip prejela minister za javno upravo Boštjan Koritnik in generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Marjan Sušelj.

Minister Boštjan Koritnik se je ob prejemu priznanja zahvalil vsem, ki so sodelovali pri razvoju rešitve eBOL in njegovi vzpostavitvi: “Tega projekta ne bi bilo brez podeljevalca Slovenskega društva Informatika, generalnega direktorja Sušlja ter njegove ekipe na Zavodu za zdravstveno zavarovanje, kolegov na Ministrstvu za javno upravo, zdravstvenih zavodov, zdravniške zbornice in ostalih. Zdi se mi, da je ta projekt eden od rezultatov nevednosti, poguma, inovativnosti, ki smo ga izkazali. Vesel in ponosen sem, da sem lahko danes v tej vlogi.” Po mnenju ministra Koritnika je uvedba eBOL eden od projektov digitalizacije, ki je prinesla vrsto sprememb in poenostavitev, zlasti pa gre za projekt, ki je trajnostno naravnan.

Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marjan Sušelj je ob prejemu nagrade izpostavil odlično sodelovanje prav vseh deležnikov, ki so bili vključeni v projekt. Zlasti pomembno je tudi to, da je bil elektronski bolniški list uveden ravno v času pred epidemijo, kar se danes dokazuje kot izredna dodana vrednost.

Uvedba elektronskega bolniškega lista prinaša korenite spremembe v procesu dela, s ciljem poenostavitve, manjše administracije in optimizacije poslovanja:

Ministrstvo za javno upravo, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in izvajalci zdravstvenih storitev so v začetku leta 2020 uvedli elektronski bolniški list – eBOL. Na ministrstvu za javno uporavo so pojasnili, da elektronski bolniški list nadomešča dosedanjo papirno listino ter pomeni spremembe v procesu dela tako na strani pooblaščenih zdravnikov, kot tudi delodajalcev. Prav tako uvedba elektronskega bolniškega lista predstavlja spremembo pri zavarovancih, ki po novem od zdravnika ne dobijo več papirne listine. Razložili so, da so se morali vsi delodajalci na uvedbo elektronskega bolniškega lista pripraviti in prilagoditi, saj od začetka februarja 2020 lahko do bolniških listov za svoje zaposlene dostopajo le še preko portala SPOT, prej portal eVEM. Uvedba elektronskega bolniškega lista prinaša korenite spremembe v procesu dela, s ciljem poenostavitve, manjše administracije in optimizacije poslovanja, so še dodali.

Na ministrstvu so poudarili, da je bilo pri uvedbi eBOL ključno tudi tvorno in operativno sodelovanje vseh ekip in posameznikov, tako na strani ZZZS, kot MJU in izvajalci. Po uvedbi in objavi na portalu SPOT, se je začelo obdobje uvajanja tudi s strani delodajalcev. Enotni kontaktni center tako na MJU in na ZZZS je nudil podporo, vzpostavljeni so bili posebni elektronski naslovi za vsa vprašanja, strankam so po naših najboljših močeh nudili pomoč in podporo. Pomembno vlogo so pri uspešni uvedbi odigrale tudi točke SPOT, saj so morali delodajalci urediti nova pooblastila za svoje zaposlene, ki so po novem preko portala dostopali do bolniških listov.

Na ministrstvu so še poudarili, da je bila s pomočjo eBOL odpravljena uporaba predtiskanih obrazcev in s tem povezanih stroškov za nakup obrazcev in izpisovanje podatkov na obrazce. Optimizirali so se tudi postopki pri zdravnikih na primarnem nivoju, tudi z vso zgodovino bolniških odsotnosti in manj napakami pri izdaji potrdil. Pacientu ni potrebno, zgolj zaradi izdaje potrdila, v ambulanto osebnega zdravnika, kar se je pokazalo kot ključno v času razglašene epidemije COVID-19. Delodajalec do bolniškega lista za svojega zaposlenega dostopa preko portala SPOT, s tem so na strani delodajalca poenostavljeni postopki obračuna  plač, vodenja odsotnosti in bistveno olajšano oddajanje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače, so še dodali.

“Tako smo po slabih desetih mesecih že skoraj pozabili na papirni bolniški list ter s tem nekoliko razbremenili približno 1300 timov družinske medicine in pediatrije, preko 120.000 delodajalcev in več kot milijon zavarovanih oseb, ki so na letni ravni bili vključeni v obravnavo 1,5 milijonov bolniških listov. Predviden prihranek zaradi uvedbe eBOL in brezpapirnega poslovanja pri omenjenih uporabnikih je 11,5 milijonov evrov na letni ravni (največ 6,0 milijonov evrov za delodajalce, sledijo delavci z 2,4 milijonov evrov prihrankov itd.),” so zaključili na ministrstvu.

VIR: gov.si, Ministrstvo za javno upravo

Dogodki

Na letošnjih dnevih Slovenske informatike sta Ministrstvo za javno upravo in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije prejela nagrado oz. priznanje za odlično rešitev med dosežki na področju informatike in sicer za uvedbo elektronskega bolniškega lista (eBOL). Nagrado oz. priznanje sta v imenu svojih ekip prejela minister za javno upravo Boštjan Koritnik in generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Marjan Sušelj.