Search
Close this search box.

Ekipa ZGS OE Slovenj Gradec na srečanju gozdarjev na Pokljuki osvojila tretje mesto

Na Pokljuki je ob 25-letnici delovanja javne gozdarske službe potekalo strokovno-družabno srečanje gozdarjev, ki so se ga udeležili tudi Korošci in na tekmovanju v gozdarskih veščinah zasedli odlično tretje mesto.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije sta v četrtek, 4. 7. 2019, ob 25-letnici delovanja javne gozdarske službe organizirala strokovno-družabno srečanje gozdarjev, katerega namen je bil izboljšanje interne komunikacije ter okrepiti sodelovanje med deležniki s področja gozdarstva, udeležila pa se ga je tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec.

FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Na prvem tovrstnem srečanju se je v Športnem centru Pokljuka zbralo okoli 650 gozdark in gozdarjev ter drugih, ki so sodelovali v največjem srečanju strokovnega kadra na področju gozdov v zadnjih 10 letih. Organizacijo srečanja, ki ga je spremljal pester kulturni program, in tekmovanje v gozdarskih veščinah, je omogočil Gozdni sklad na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pokrovitelj srečanja pa je bilo tudi Gozdno gospodarstvo Bled.

Javna gozdarska služba (JGS), ki letos praznuje četrt stoletja delovanja, sodi pod resorno pristojnost Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, izvajata pa jo Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) in Gozdarski inštitut Slovenije (GIS). V preteklih letih se je razvila v dobro organizirano in strokovno podkovano službo z velikim, tudi mednarodnim ugledom njenih strokovnjakov.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je v nagovoru dejala, da takšen jubilej predstavlja tudi primerno priložnost, da so se na enem mestu prvič srečali praktično vsi, ki delujejo v JGS ter ostalih vladnih in nevladnih organizacijah, ki z njo sodelujejo. »V ta namen je bil organiziran tudi današnji dogodek, na katerem so udeleženci med drugim spoznavali posebnosti Pokljuških barij, gorskega gozda ter lokalnega planšarstva in zgodovino rudarjenja. Kljub številnim čerem v preteklih letih je gozdarska stroka uspešno prebrodila viharne čase. Šolo odgovornega ekosistemskega gospodarjenja z gozdovi, s katero smo v Sloveniji najprej prevzeli pionirsko vlogo, danes pa smo med vodilnimi v svetu, izvaja javna gozdarska služba v Zavodu za gozdove ter Gozdarskem inštitutu. Pri tem je zelo pomembno, da se skrb za gozdove ter naravo nasploh izvaja enotno, ne glede na lastništvo in v neodvisnih strokovnih inštitucijah.« 

FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Ob koncu se je Pivčeva vsem zahvalila za predano delo, ki na eni strani poteka v najlepši ‘pisarni’ v naravi in na drugi strani v izjemno težkih in nevarnih okoliščinah ter jim zaželela uspešno in varno delo še naprej.

Dopoldanski del srečanja je potekal v obliki strokovnih ekskurzij, na katerih so udeleženci spoznali različne vidike pokljuških gozdov in gospodarjenja z njimi. V okviru vodenih skupinskih ogledov so obiskali planine Goreljek, Javornik, Zajamniki, Konjščica in Uskovnica, na katerih so spoznavali naslednje teme: pokljuška barja in resonančno smreko, posledice naravnih ujm, podlubnike in sirarstvo, gorski gozd, oglarjenje, rudarstvo in planšarstvo.

Vzporedno s strokovnimi ekskurzijami je potekalo tekmovanje v gozdarskih veščinah, ki se ga je udeležilo 19 ekip iz območnih in centralne enote ZGS, MKGP, Gozdarskega inštituta Slovenije, podjetja Slovenski državni gozdovi d.o.o. in Triglavskega narodnega parka. Prva tri mesta so zasedle ekipe ZGS OE Bled, Kranj in Slovenj Gradec, ki so prejele tudi praktične nagrade.

FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Popoldanski del srečanja je otvoril dr. Jože Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, ki je v nagovoru poudaril pomen celovite in strokovne javne gozdarske službe. Sledila sta mu Marko Matjašič, direktor Gozdnega gospodarstva Bled, ki je udeležence nagovoril v vlogi gostitelja ter Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije, ki je v svojem nagovoru predstavil razvoj gozdarstva v samostojni Sloveniji ter poudaril največje dosežke in dobre prakse 25. let javne gozdarske službe.

Vir: Zavod za gozdove Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dogodki

Na Pokljuki je ob 25-letnici delovanja javne gozdarske službe potekalo strokovno-družabno srečanje gozdarjev, ki so se ga udeležili tudi Korošci in na tekmovanju v gozdarskih veščinah zasedli odlično tretje mesto.